Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερασιτέχνης ιστορικός ανακαλύπτει αγγλικό νόμισμα 600 ετών στη Νέα Γη και αλλάζει τα δεδομένα

Ερασιτέχνης ιστορικός ανακαλύπτει αγγλικό νόμισμα 600 ετών στη Νέα Γη και αλλάζει τα δεδομένα

Η ανακάλυψη ενός σπάνιου χρυσού νομίσματος στη νότια ακτή του Νιουφάουντλαντ, στον Καναδά, μπορεί να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές ιστορικές αφηγήσεις σχετικά με τον χρόνο της ευρωπαϊκής άφηξης στην περιοχή, καθώς προηγείται της άφιξης του εξερευνητή Τζον Κάμποτ στο νησί κατά τουλάχιστον 70 χρόνια.

Η ανακάλυψη ενός σπάνιου χρυσού νομίσματος στη νότια ακτή του Νιουφάουντλαντ, στον Καναδά, μπορεί να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές ιστορικές αφηγήσεις σχετικά με τον χρόνο της ευρωπαϊκής άφηξης στην περιοχή, καθώς προηγείται της άφιξης του εξερευνητή Τζον Κάμποτ στο νησί κατά τουλάχιστον 70 χρόνια.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Νιουφάουντλαντ και Λαμπραντόρ ανέφερε ότι το αγγλικό νόμισμα βρέθηκε το καλοκαίρι του 2022 από τον Έντουαρντ Χάινς, έναν τοπικό ερασιτέχνη ιστορικό, ο οποίος το ανέφερε στους αξιωματούχους, όπως απαιτεί ο νόμος περί ιστορικών πόρων της επαρχίας. Το νόμισμα ηλικίας 600 ετών προϋπήρχε της πρώτης τεκμηριωμένης ευρωπαϊκής επαφής με τη Βόρεια Αμερική μετά τους Βίκινγκς, σε μια περιοχή με ιστορία ανθρώπινης παρουσίας 9.000 ετών και πλούσιες παραδόσεις ιθαγενών.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Κόπηκε στο Λονδίνο μεταξύ 1422 και 1427

Έπειτα από διαβούλευση με τον Πολ Μπέρι, πρώην έφορο του Μουσείου Νομισμάτων της Τράπεζας του Καναδά, το νόμισμα ταυτοποιήθηκε ως περιουσιακό στοιχείο του Ερρίκου ΣΤ’ ευγενή, που κόπηκε στο Λονδίνο μεταξύ 1422 και 1427. Στη δεκαετία του 1400, το νόμισμα θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, που αποτιμάται σε 1 σελίνι 8 πένες, ή περίπου 81 καναδικά δολάρια (61 δολάρια) σήμερα.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, ένα νόμισμα που είχε κοπεί τη δεκαετία του 1490 και βρέθηκε το 2021 στην ιστορική τοποθεσία Cupids Cove θεωρούνταν το παλαιότερο αγγλικό νόμισμα που είχε βρεθεί ποτέ στον Καναδά.

Καθώς ο Μπέρι λέει ότι το νόμισμα ήταν πιθανότατα εκτός κυκλοφορίας όταν χάθηκε, υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το πώς ακριβώς το χρυσό νόμισμα των ευγενών έφτασε στην περιοχή. Η ακριβής τοποθεσία της ανακάλυψης κρατείται μυστική για να αποθαρρυνθούν οι κυνηγοί θησαυρών.

Δεν ήξεραν την ύπαρξη της Βόρειας Αμερικής

Σε συνέντευξή του στο CBC, ο επαρχιακός αρχαιολόγος Τζέιμι Μπρέικ – ο οποίος λέει ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας μελέτης το νόμισμα θα εκτεθεί πιθανώς στο μουσείο The Rooms στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το St John’s – σχολίασε τη σημασία του ευρήματος. «Οι άνθρωποι εκεί πέρα στην Αγγλία δεν γνώριζαν ακόμη το Newfoundland ή τη Βόρεια Αμερική την εποχή που αυτό κόπηκε» είπε.

Η ανακάλυψη του νομίσματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον αρχαιολογικό αρχείο στη Νέα Γη και το Λαμπραντόρ, την ανατολικότερη επαρχία του Καναδά. Ιστορίες για την άφιξη των Βίκινγκς περιέχονται στις ισλανδικές σάγκες, που αναφέρονται σε επισκέψεις του Λέιφ Έρικσον πριν από 1.000 χρόνια, και σε αρχαιολογικά στοιχεία ενός νορβηγικού οικισμού, ο οποίος βρέθηκε στο L’Anse aux Meadows της Νέας Γης και ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco το 1978.

Αυτό αλλάζει τα δεδομένα

Άλλες ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες για ευρωπαϊκή επαφή περιλαμβάνουν ιστορίες από τα Νησιά της Μάγχης της Αγγλίας για ένα πλοίο που εξετράπη της πορείας του στα τέλη του 15ου αιώνα και βρέθηκε σε μια παράξενη χώρα γεμάτη ψάρια- ιστορικοί πορτογαλικοί χάρτες που απεικονίζουν την Terra do Bacalhau (ή, τη γη των μπακαλιάρων)- και το «Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν», μια θρυλική περιγραφή ενός θαλάσσιου ταξιδιού στις αρχές του 6ου αιώνα από έναν Ιρλανδό ηγούμενο.

Το 1583, το Newfoundland έγινε η πρώτη κτήση της Αγγλίας στη Βόρεια Αμερική και η εγκατάσταση αλιευτικών επιχειρήσεων στην εξωτερική ακτογραμμή του νησιού απέκοψε την πρόσβαση των ιθαγενών πληθυσμών στις παραδοσιακές πηγές τροφής.

«Υπάρχει κάποια γνώση για μια ευρωπαϊκή παρουσία εδώ πριν από τον 16ο αιώνα εδώ και καιρό, ξέρετε, εξαιρουμένων των Σκανδιναβών» δήλωσε ο Μρέικ στο CBC. «Η πιθανότητα ίσως μιας κατοχής πριν από τον 16ο αιώνα θα ήταν αρκετά εκπληκτική και εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το μέρος του κόσμου».

*Με στοιχεία από cnn.com

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024