Γαλλία: Έρχονται νέες μαζικές απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται σε διαδηλώσεις για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα.
Με μεγαλύτερη ορμή περνούν σε νέες κινητοποιήσεις οι Γάλλοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη χώρα. Μάλιστα, ο επικεφαλής του συνδικάτου CTG Φιλίπ Μαρτίνεζ έκανε λόγο για ενδεχόμενες «πιο σκληρές, πιο πολλές, πιο μαζικές και επαναλαμβανόμενες απεργίες».
Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι η μεταρρύθμιση αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, είναι «ζωτικής» σημασίας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα να βγουν στους δρόμους. «Αν ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο, θα είναι επιτυχία», εκτίμησε ο Λορέν Μπερζέρ επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.
Η αστυνομία από την πλευρά της αναμένει 600.000 με 800.000 ανθρώπους στους δρόμους, από τους οποίους οι 90.000 με 120.000 στο Παρίσι.
Την Τρίτη, προηγούμενη ημέρα διαδηλώσεων, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις 757.000 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στις 21 Ιανουαρίου είχαν συμμετάσχει 1,27 εκατ. με 2,5 εκατομμύρια.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, όμως με τον καιρό έχει δεχθεί κάποιες τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν όμως τον πυρήνα της.
Εξάλλου οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου από τις Βρυξέλλες χθες Παρασκευή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνδικάτων.
Σε μια σπάνια δήλωση για το θέμα αυτό, ο Μακρόν ζήτησε από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να διατηρήσουν «ένα πνεύμα ευθύνης» προκειμένου «να μπορούν να εκφράζονται οι διαφωνίες, αλλά με ηρεμία, με σεβασμό προς την περιουσία και τους ανθρώπους και με την πρόθεση να μην εμποδίζεται η ζωή της υπόλοιπης χώρας».
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπερασπίστηκε εκ νέου την Πέμπτη τη μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για «να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή και βασίζεται στη στήριξη της παραδοσιακής δεξιάς για να το πράξει, όμως προς το παρόν αυτή δεν είναι δεδομένη.
- Αγρότες: Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – «προθύμων», θολό αν και ποιους εκπροσωπούν – Συνεδριάζει αύριο για κλιμάκωση η Πανελλαδική Επιτροπή
- Καταδίκη του βανδαλισμού στους Κίονες της Μητρόπολης από τον Δήμο Αγρινίου
- Κρήτη: Στην εντατική 19χρονος που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη
- Τσουκαλάς: «Οι επόμενες εκλογές είναι μαραθώνιος αντοχής» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 και 28 μηνών με αναστολή σε Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη
- Τσάμπι Αλόνσο: Το «τρελό» ποσό που κόστισε ο Ισπανός στη Ρεάλ και το εντυπωσιακό ποσοστό νικών του
- Η Björk έχει ένα σχέδιο για να σώσει τη Γροιλανδία από τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για τον προημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442