Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Magic De Spell στο in: Βιώνουμε μια σκοτεινή, αυταρχική, οργουελική και μίζερη πολιτική κατάσταση

Magic De Spell στο in: Βιώνουμε μια σκοτεινή, αυταρχική, οργουελική και μίζερη πολιτική κατάσταση

Oι Magic De Spell διαγράφοντας 40 χρόνια διαδρομής και ανήκοντας στα μακροβιότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα ετοιμάζονται για ένα μεγάλο Live στο Κύτταρο, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, παρέα με τον Μίμη Καλαντζή (ex Τσοπάνα Rave) και τον Δημήτρη Μητσοτάκη.

Οι Magic De Spell, δημιουργήθηκαν το 1980 και από τις αρχές των 90’s, καθιερώθηκαν ως γνήσιοι εκφραστές του ελληνόφωνου rock και του κιθαριστικού ήχου. Μετρούν τέσσερις αγγλόφωνους δίσκους, οκτώ ελληνόφωνους και έξι digital singles, μεγάλο αριθμό συναυλιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό τους οι «πειραγμένες» διασκευές και μελοποιήσεις ποιητών ανάμεσα τους της Κατερίνας Γώγου και του Κώστα Καρυωτάκη. Τα τραγούδια τους, αγαπημένα στο κοινό καταφέρνουν να το ξεσηκώνουν, όταν μας ταξιδεύουν με τις «Διακοπές στο Sarajevo», «Εμένα οι φίλοι μου», «Νίψον ανομήματα», «κυρ Παντελής», «Τέρμα το διάλειμμα», «Όταν νυχτώνει», «Δε θέλω τίποτα σπουδαίο τελικά», «Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;».

Τους συναντήσαμε πριν το Live τους, μας μίλησαν και την καριέρα τους, τα όνειρα τους, πώς βλέπουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, τους καλλιτέχνες, τον ελληνικό ροκ στίχο, αν οι νέοι μας αντιδρούν με την κατάσταση που βιώνουν στις μέρες μας και τι θα μπορούσε να σχολιάσει ο πρόγονος πίθηκος το 2022.

Ο Μιχάλης Σκαράκης (φωνή), o Θοδωρής Βλαχάκης (drums), o Γιώργος Αρχοντάκης (μπάσο), o  Δημήτρης Μποτής (keyboards) και Βαγγέλης Θεοδωράκης (κιθάρες) απαντούν σε όλα:

Συμπληρώσατε 40 χρόνια στη ροκ σκηνή της Ελλάδας. Μιλήστε μας για αυτήν τη διαδρομή σας; Ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές που κρατάτε;

Ένα μεγάλο ταξίδι με μοναδικές εμπειρίες, γνωριμίες, χαρές και λύπες. Ζήσαμε, ζούμε το όνειρο μας και αισθανόμαστε πλήρεις μ’ αυτό. Θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο, για να τα περιγράψουμε όλα. Αξέχαστη παραμένει για μας η εποχή, Αύγουστος του 1981 που κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας vinyl single «Nightmare».

Η παρθενική συναυλιακή μας έξοδος εκτός Αθήνας την ίδια χρονιά. Η κυκλοφορία του πρώτου ελληνόφωνου δίσκου μας το 1993 «Διακοπές στο Sarajevo». Πάνω απ’ όλα όμως κρατάμε τη διαπίστωση πως μια ροκ μπάντα με τα τραγούδια της μπορεί να επηρεάζει συνειδήσεις ακροατών. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να είμαστε συνεπείς με τα περιεχόμενα των στίχων και της μουσικής μας. Και η στάση ζωής μας, να μην προδίδει τα τραγούδια.

Διαβάστε επίσης: Γιασεμί Κηλαηδόνη στο in: Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύει τα παιδιά από τις οικογένειες με τα ανθρωπόμορφα τέρατα

Στα τραγούδια σας έχετε πολιτικό στίχο αλλά και μελοποιημένη ποιήση. Τι λειτουργεί ως έμπνευση για εσάς;

Οτιδήποτε μας αγγίζει, μας εξιτάρει ή μας ενοχλεί . Παραδείγματος χάριν, δε θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στο ιδεολογικό περιεχόμενο των στίχων του Πάνου Τζαβέλλα στον «κυρ Παντελή» που διασκευάσαμε. Ούτε στη γοητεία της ποίησης του Κώστα Καρυωτάκη που μελοποιήσαμε.

Τι θυμάστε από την εποχή που μελοποιήσατε το ποίημα της Κατερίνας Γώγου το «Εμένα οι φίλοι μου»

Θυμόμαστε την αγωνία μας για το αν θα καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος του ποιήματος. Αλλά και την ζεστή ανταπόκριση του κόσμου από το πρώτο live!
 

Το όνομα του γκρουπ σας προέρχεται από το όνομα της ηρωίδας της Disney, τη μάγισσα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Το μετανιώσατε;

Μας άρεσε αυτή η μαυροντυμένη μάγισσα, που ήθελε να κλέψει την τυχερή δεκάρα του πλούσιου Σκρουτζ. Μια ιστορία με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Μας θυμίζει την παιδικότητα μας και τις πρώτες μας εφηβικές ανησυχίες. Γιατί να το μετανιώσουμε;

Ποιο τραγούδι σας θεωρείτε ότι έχει μείνει στην ιστορία του γκρουπ και ποια είναι τα αγαπημένα των ακροατών;

Σίγουρα το «Sarajevo» υπήρξε καθοριστικό για την ιστορία μας. Έδωσε το στίγμα στην αρχή της ελληνόφωνης πορείας μας. Είναι επίσης από τα πιο αγαπημένα του κόσμου που έρχεται στα live μας.

Λόγω του αγγλικού στίχου των τραγουδιών σας πόσο εύκολη θα ήταν η καριέρα εκτός Ελλάδας;

Δεν το ξέρουμε αυτό, γιατί δεν το προσπαθήσαμε καν την εποχή που η μπάντα μας ήταν αγγλόφωνη. Βλέπουμε στα σημερινά στατιστικά κάποιων αγγλόφωνων τραγουδιών μας, ότι ακούγονται σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Το θεωρούμε σημαντικό, αλλά δε μετανιώσαμε ποτέ, που εδώ και 30 χρόνια γράφουμε τραγούδια μόνο στα ελληνικά. Στη γλώσσα δηλαδή που αυθόρμητα μιλάμε, ακόμη και στα όνειρα μας στον ύπνο μας.

Πώς σχολιάζετε την πολιτική κατάσταση στις μέρες μας

Σκοτεινή, αυταρχική, οργουελική και μίζερη. Εδώ, αλλά και παγκόσμια..

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των νέων στη χώρα μας;

Τους στερείται το δικαίωμα ακόμη και να ονειρεύονται.

Πιστεύετε ότι αντιδρούν όσο μπορούν;

Με το δικό τους τρόπο. Ας ελπίσουμε να έχουν αποτέλεσμα

Ποια είναι η σχέση σας με social media, πόσο επηρεάζουν τις συνειδήσεις και τις αξίες μας;

Τα social media είναι μια δεδομένη κατάσταση στην εποχή μας και υποχρεωτικά δίνουμε και εμείς την παρουσία μας εκεί. Αυτό δε σημαινει ότι συμφωνούμε με τις πρακτικές τους. Μας έχουν συνηθίσει να αποδεχόμαστε τη λογοκρισία της κάθε πλατφόρμας αδιαμαρτύρητα, ενισχύουν την ανθρωποφαγία και επιπλέον τσαλαβουτάμε στα ρηχά, αφού κανενός είδους επανάσταση δεν έγινε γράφοντας στο fb ή στο twitter. Θα μπορούσε άραγε ποτέ, μέσα από τα social media, να αναδειχθεί ένας σύγχρονος Μάνος Χατζηδάκις, ένας νέος Jim Morrison ή ένας Τσε;

Σχέδια για το μέλλον;

Είμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε 4 νέα τραγούδια. Ένα με… υπνωτιστικούς ρυθμούς και επαναστατική διάθεση, μια διασκευή έκπληξη και δυο τραγούδια με αρκετούς πειραματισμούς, φλερτάροντας με την παράδοση και τα… μονά μέτρα. Η θεματολογία τους δε, σχετίζεται με τη διαχρονική ηθική και αξίες του ανθρώπινου είδους.

Ο πρόγονος πίθηκος τι θα σχολίαζε σήμερα;

Δεν ξέρουμε καν αν θα καταδεχόταν να μας μιλήσει

Τι θα δούμε στο live του Κυττάρου;

Κάθε εμφάνιση στο Κύτταρο, είναι μια γιορτή. H παρέα είναι εξαιρετική. «Δημήτρης Μητσοτάκης – Μίμης Καλαντζής (opening act: Φλουδες Ερπιδες)». Με το Δημήτρη και το Μίμη, εμφανιστήκαμε μαζί φέτος σε αρκετές πόλεις. Αισθανόμαστε λοιπόν πως στις 12 Νοέμβρη, κλείνουμε πανηγυρικά το φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Εμείς θα παίξουμε όλα τα τραγούδια μας που άφησαν το αποτύπωμα τους στο χρόνο, καθώς και πιο καινούρια, όπως πχ το μελοποιημένο από εμάς ποίημα του Ιάσωνα Σταυράκη «Είμαι».
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αρκετά από τα τραγούδια του που έχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια και δε θα παραλείψει να μας θυμίσει μερικές από τις διαχρονικές επιτυχίες των «Ενδελέχεια».
Μαζι με το Μίμη Καλαντζή, έχουμε ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα – δυναμίτη, με τραγούδια που μας έχουν σημαδέψει όλους. Των Τζίμη Πανούση, Παύλου Σιδηρόπουλου, Νικόλα Άσιμου, Τσοπάνα Rave, Δημήτρη Πουλικάκου και άλλων.
Ας ξορκίσουμε λοιπόν όλοι μαζί στο Κύτταρο στις 12 Νοέμβρη, αυτά που μας καταδυναστεύουν τα τελευταία χρόνια.

Πληροφορίες συναυλίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

MAGIC DE SPELL

& ΜΙΜΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Facebook Event

ΠΟΡΤΕΣ: 21:30 / ΕΝΑΡΞΗ: 22:00

Κύτταρο Live – Ηπείρου 48 & Αχαρνών

www.kyttarolive.gr

210 8224134 – 697 764 1373

& info@kyttarolive.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024