Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νούλαντ: «O EastMed δεν είναι βιώσιμος»

Νούλαντ: «O EastMed δεν είναι βιώσιμος»

Τι ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των HΠΑ, αρμόδια για τις τις πολιτικές υποθέσεις, σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία

Η Ευρώπη πρέπει να βρει γρήγορα εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο προτεινόμενος αγωγός για την μεταφορά αερίου  από την ανατολική Μεσόγειο στην γηραιά ήπειρο μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας δεν είναι βιώσιμος, δήλωσε ανώτερη Αμερικανίδα διπλωμάτης, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ξεχάστε τον»

«Η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένας πολύ μεγάλος αγωγός σε πολύ βαθιά νερά για περίπου 10 χρόνια και πιστεύουμε ότι είναι πολύ ακριβός, δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και θα διαρκέσει πολύ», δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις τις πολιτικές υποθέσεις. «Ειλικρινά, δεν έχουμε 10 χρόνια», είπε σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία.

Η ανάγκη της Ευρώπης να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πλέον μεγαλύτερη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στόχος έχει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων έως το 2027.

Υπέρ του EastMed η Ελλάδα

Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα εξετάζουν την κατασκευή του EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, ωστόσο, οι ΗΠΑ απέσυραν την πολιτική τους υποστήριξη για το έργο τον Ιανουάριο.

«Κακό πράγμα η εξάρτηση…»

Οι τρεις χώρες αναμένεται να αποφασίσουν για τη βιωσιμότητα του αγωγού κόστους 6 δισ. δολαρίων φέτος. «Υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας παντού. Νομίζω ότι οι χώρες σε αυτήν την περιοχή έχουν καταλάβει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ένα εξαιρετικά κακό στοίχημα και υπάρχει σύγκλιση ενδιαφέροντος για διαφοροποίηση της προσφοράς, ακόμη και όταν εργαζόμαστε για να γίνουμε πράσινοι» είπε η Νούλαντ.

Πρόσφατα, αναφέρει το Reuters, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για έναν αγωγό από τα θαλάσσια κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ προς την Τουρκία, ο οποίος είχε μπει στον πάγο λόγω των εντάσεων μεταξύ τους, ενώ μια τέτοια επιλογή θα απαιτούσε διαβούλευση με την Κύπρο, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, εάν διέρχεται από τα  κυπριακά ύδατα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024