Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίκτωρ Μεντβεντσούκ: Ο ουκρανός ολιγάρχης φίλος του Πούτιν που θεωρείται ο εκλεκτός για τη θέση του Ζελένσκι

Βίκτωρ Μεντβεντσούκ: Ο ουκρανός ολιγάρχης φίλος του Πούτιν που θεωρείται ο εκλεκτός για τη θέση του Ζελένσκι

Στην Ουκρανία, ο Μεντβεντσούκ θεωρείται σύμμαχος του Πούτιν, τον οποίο έχει αναφέρει ως «έναν προσωπικό φίλο».

Την ώρα που κλιμακώνονται οι μάχες στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Κιέβου, και η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι η Μόσχα θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση, αναλυτές δείχνουν τον πιθανό αντικαταστάτη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, εάν στο εγγύς μέλλον ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας, είναι πιθανό να ορίσει έναν ηγέτη που θα εφαρμόσει το σχέδιό του. Με τα έως τώρα δεδομένα ο ρωσικής καταγωγής Ουκρανός ολιγάρχης, Βίκτωρ Μεντβεντσούκ, αποτελεί την πιθανότερη επιλογή του Πούτιν για τη θέση του αρχηγού του κράτους της Ουκρανίας.

Ποιος είναι ο Μεντβεντσούκ

Ο Μεντβεντσούκ, 59 ετών, είναι ένας δικηγόρος που έχει γεννηθεί στη Ρωσία κι ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ουκρανία υπό την προεδρία του Λεονίντ Κούτσμα από το 2002 έως το 2005.

Είναι ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ουκρανίας.  Ο Μεντβεντσούκ είναι υποστηρικτής των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν, μάλιστα είναι νονός της κόρης του Μεντβεντσούκ, της Ντάριας. Νονά της είναι η Σβιετλάνα Μεντβέντεβα, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβεντσούκ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στα βόρεια του Κιέβου καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποστήριξη αυτονομιστικών δυνάμεων. Η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να τον επαναφέρει στο προσκήνιο, καθώς ο Πούτιν κατηγορεί ψευδώς την Ουκρανία ότι διέπραξε «γενοκτονία» εναντίον εθνοτικών Ρώσων.

«Πιστεύω ότι αυτός θα ήταν η επιλογή του Πούτιν»

«Πιστεύω ότι αν ο Πούτιν είχε την επιλογή, αυτός (σ.σ. o Μεντβεντσούκ) θα ήταν η επιλογή του. Και είναι πολύ πιθανόν ότι ο Πούτιν θα διαλέξει ηγέτη για την Ουκρανία. Ακόμα κι αν δεν ήταν ο νούμερο ένα, μπορεί να είναι ο πραγματικός νούμερο ένα, Ακόμα και αν βάλουν κάποια άλλη φιγούρα εκεί, αυτός θα είναι το πραγματικό νούμερο ένα» δήλωσε στο Newsweek ο Τζάρο Μπιλοτσέρκοβιτς, ειδικός για την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Πανεπιστήμιο του Dayton.

Ο Μπιλοτσέρκοβιτς ανέφερε ότι οι φιλορωσικές θέσεις του Μεντβεντσούκ σε συνδυασμό με τις αντιευρωπαϊκές και αντιδυτικές θέσεις του τον καθιστούν ελκυστικό υποψήφιο της ρωσικής κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η βαθιά προσωπική σχέση που έχει με τον Πούτιν θα παίξει σημαντικό ρόλο όταν η Μόσχα πάρει την απόφασή της.

Πέρα από τις βαθιές διασυνδέσεις του με τη Ρωσία, ο Μπιλοτσέρκοβιτς σημείωσε ότι η συμμετοχή του Μεντβεντσούκ σε πετρελαϊκά έργα και οι εδραιωμένες σχέσεις του με Ρώσους επιχειρηματικούς ηγέτες θα του επέτρεπαν να συνδέσει περαιτέρω την οικονομία της Ουκρανίας με της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα πλεονέκτημα για τον Πούτιν. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μεντβεντσούκ θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν την αφήγηση της Ρωσίας.

Πηγή εικόνας: newsweek.com

Και πρώην καναλάρχης

Ο Μεντβεντσούκ είχε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι έκλεισαν από τον Ζελένσκι.

«Έχει τον έλεγχο ενός σημαντικού αριθμού των μέσων ενημέρωσης, κάτι που του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία για το Κρεμλίνο”, τονίζει,  ο Άντριου Λόχσεν, συνεργάτης του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). «Είναι αδύνατο να προσπαθήσει να δημιουργήσει την εικόνα του ως νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, αλλά έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια να υπονομεύσει την υποστήριξη για την ουκρανική κυριαρχία εκ των έσω» πρόσθεσε.

Ο Μεντβεντσούκ πιστεύεται ότι έχει στην ιδιοκτησία του τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, τους οποίος έκλεισε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Λόχσεν ανέφερε επίσης ότι δεδομένης της τάσης της Ρωσίας να διαχειρίζεται τις αφηγήσεις της μέσω της προπαγάνδας από τα μέσα ενημέρωσης, η εμπειρία που έχει στα media o Μεντβεντσούκ θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024