Ερντογάν: Εμφανίζεται έτοιμος να μεσολαβήσει για το ουκρανικό – Ίσες αποστάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου
«Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε τη μία ή την άλλη χώρα», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν
Την λογική των ίσων αποστάσεων στην ουκρανική κρίση, υιοθετεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφανιστεί και ως «σωτήρας», δηλώνοντας (ξανά) έτοιμος να μεσολαβήσει.
Όπως μετέδωσαν σήμερα το δίκτυο HaberTurk και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από ταξίδι του στην Αφρική, πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές διπλωματικές προσπάθειες με τη Μόσχα λέγοντας ότι ελάχιστα επιτεύχθηκαν απ’ αυτές.
Σωτήρας;
Ο Ερντογάν επανέλαβε την προσφορά του να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και δήλωσε πως η Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, θα κάνει βήματα που δεν θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις της.
«Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε τη μία ή την άλλη χώρα», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, Θεού θέλοντος, να το ξεδιαλύνουμε αυτό χωρίς να εγκαταλείψουμε καμιά από τις δύο».
Ο ίδιος κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να «καθορίσει τη στάση του» μετά τη σημερινή σύνοδο κορυφής.
Για τα F 16 και τους S 400
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεριωθουμένων F-16 προχωρούν καλά. Συμπλήρωσε πως η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατέδειξε την αναγκαιότητα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, με δεδομένους τους κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή.
Για το άνοιγμα συνόρων με την Αρμενία
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης, σύμφωνα πάντα με το NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης, πως η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία και να αποκαταστήσει, έπειτα από χρόνια, διπλωματικές σχέσεις μαζί της, αν το Γερεβάν δεσμευτεί σε μια διαρκή διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των χωρών τους.
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία και η Αρμενία διεξήγαγαν συνομιλίες στη Μόσχα, τις πρώτες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τις οποίες χαιρέτισαν αμφότερες ως «θετικές και εποικοδομητικές», δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να εγκαθιδρύσουν μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν και πάλι τα μεταξύ τους χερσαία σύνορα που παραμένουν κλειστά από το 1993. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη αύριο, Πέμπτη.
«Γνωρίζουμε πως η Αρμενία έχει μερικές συγκεκριμένες προσδοκίες, όπως το άνοιγμα των συνόρων και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Αν η Αρμενία μπορεί να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία που άρχισε με τους ειδικούς απεσταλμένους, δεν πρόκειται να υπάρξουν για εμάς κλειστές πόρτες που θα παραμείνουν κλειστές», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους.
- ΗΠΑ: Βύθισαν πολεμικό σκάφος του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν – Επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ
- The Beatles: Το μέλος της θρυλικής μπάντας που βρέθηκε πρώτο πίσω από τα σίδερα της φυλακής
- Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Ο αδερφός της Μαρίας Λαδά ξεσπά στο in για τον άδικο θάνατο της ΑμεΑ αδερφής του
- Super League 2: Ο Ολυμπιακός Β’ «πλήγωσε» τον Πανιώνιο (2-1), φαβορί για την άνοδο η Καλαμάτα! (2-0)
- Πιθανόν νεκρός και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
- Νεκροί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες στην επιχείρηση κατά του Ιράν – Πέντε τραυματίστηκαν
- LIVE: Βόλος – ΑΕΚ
- Φωτιά σε αυτοκίνητο στα διόδια της Τραγάνας – Κάηκε ολοσχερώς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)















![Παρουσιάστρια στο Ιράν κλαίει με λυγμούς για τον Χαμενεΐ – «Οι διάβολοι όλου του κόσμου θα γιορτάσουν σήμερα» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/2026-03-01T144328Z_1346720382_RC2QVJAD4B3V_RTRMADP_5_IRAN-CRISIS-SAFRICA-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442