Γαλλία – Διαψεύδει ότι τα «έσπασε» με την Ελβετία επειδή προτίμησε τα F-35
Ο ελβετικός Τύπος ανέφερε ότι αυτό το ραντεβού ακυρώθηκε επειδή το Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο οι Ελβετοί χειρίστηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η γαλλική προεδρία διέψευσε σήμερα ότι ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ελβετό ομόλογό του Γκι Παρμελέν αφού η Ελβετία επέλεξε να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αντί για τα γαλλικά Rafale.
Ο ελβετικός Τύπος ανέφερε ότι αυτό το ραντεβού ακυρώθηκε επειδή το Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο οι Ελβετοί χειρίστηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τον Ιούνιο, η Ελβετία αγόρασε 36 μαχητικά F35A της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας συνέχισε όμως να συνομιλεί με άλλες αμυντικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η γαλλική Dassault, μολονότι είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τα αμερικανικά μαχητικά.
Τόσο το Ελιζέ όσο και το γραφείο του Παρμελέν διέψευσαν ότι ακυρώθηκε η συνάντησή του. «Δεν ακυρώθηκε ποτέ και, πολύ περισσότερο, για τους λόγους που αναφέρονται», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία.
«Ο πρόεδρος (Μακρόν) επιβεβαίωσε κατ’ αρχήν τη συνάντηση στις αρχές του 2021, οι Ελβετοί πρότειναν μια ημερομηνία τον Νοέμβριο και τους απαντήσαμε ότι θα το κοιτάζαμε» αλλά «τους είπαμε αυτό το καλοκαίρι ότι για τον Νοέμβριο θα ήταν δύσκολο», διευκρίνισε μια πηγή του Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και ότι οι δύο πρόεδροι έχουν ήδη συναντηθεί, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, τον Ιούλιο.
Το γραφείο του Παρμελέν υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού του Νοεμβρίου, αλλά μια πιθανή αλλαγή της ημερομηνίας δεν θεωρείται «ακύρωση».
- Η ΚΝΕ για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Μπράιτον: Εκτός για μήνες ο Τζίμας
- Οκτώ σκάφη προσδέθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
- Νέα Ζηλανδία: Ύστερα από αναμονή ημερών ανακτήθηκε αυγό Φαμπερζέ που είχε… καταπιεί κλέφτης
- Χρόνος, φθορά, αμφισβήτηση, φιλοσοφία: Ο εικαστικός κόσμος της Λυδίας Δαμπασίνα είναι φτιαγμένος από ερωτήματα
- Αγρίνιο: Τρεις 13χρονες συνελήφθησαν για μπούλινγκ σε συμμαθήτριά τους
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα καλά από το σκάσιμο μιας «φούσκας» πολλών τρισ. ευρώ
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-136x85.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442