Κοροναϊός: Η Ευρώπη θα προμηθευτεί τα μονοκλωνικά αντισώματα της GSK εφόσον λάβουν έγκριση
Το συμβόλαιο προβλέπει την αγορά έως 220.000 δόσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων μιας πειραματικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid-19, ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.
Το θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Vir Biotechnology, ακόμα δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), εξασφάλισε όμως κατεπείγουσα άδεια στις ΗΠΑ για ασθενείς με ήπια ή μέτρια Covid-19 που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον η θεραπεία λάβει άδεια στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται ιατρικό οξυγόνο.
Η συμφωνία προσφέρει σημαντική ώθηση στη βρετανική GSK, η οποία δεν ανέπτυξε δικό της εμβόλιο Covid-19 αλλά συνεργάζεται τώρα με τη γαλλική Sanofi για την ανάπτυξη ενός νέου, σχολιάζει το Reuters.
Η υποψήφια θεραπεία, με την ονομασία sotrovimab, υποβάλλεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης του EMA. Η τιμή που συμφωνήθηκε για μελλοντικές αγορές δεν γνωστοποιήθηκε.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μιμούνται τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Η θεραπεία sotrovimab συνδέεται στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα, το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid-19 που έχει προμηθευτεί η ΕΕ είναι ένα αντιιικό χάπι, η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences.
- Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Ο μεγάλος όγκος των υδάτων υπερέβη προσωρινά τις δυνατότητες των υποδομών
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442