Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο AstraZeneca : Η Νότια Αφρική προσπαθεί να ξεφορτωθεί 1,5 εκατ. δόσεις

Εμβόλιο AstraZeneca : Η Νότια Αφρική προσπαθεί να ξεφορτωθεί 1,5 εκατ. δόσεις

Το εμβόλιο δεν δείχνει να προσφέρει επαρκή προστασία έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ή να ανταλλάξει τα εμβόλια της AstraZeneca που παρήγγειλε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έπειτα από μελέτη που έδειξε ανεπαρκή προστασία από το στέλεχος του κοροναϊού που κυριαρχεί στη χώρα.

Η Νότια Αφρική πάγωσε τη χορήγηση του εμβολίου της Astra και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στη θέση του το εμβόλιο της Johnson & Johnson, του οποίου οι παραδώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Astra, οι οποίες παρήχθησαν στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, έφτασαν στη Νότιο Αφρική την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακόμα μισό εκατομμύριο δόσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

«Ήδη υπάρχουν χώρες που ζητούν να τους το πουλήσουμε» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε.

«Οι επιστήμονές μας θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca και, ανάλογα με τις συστάσεις τους, το εμβόλιο θα μπορούσε να ανταλλαχθεί πριν από την ημερομηνία λήξης» είπε, για να προσθέσει ότι σκόπευε να συζητήσει το θέμα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παραμένει ωστόσο ασαφές πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια ασυνήθιστη κίνηση, επισημαίνει το Reuters. Το Ινστιτούτο Serum και η Astra αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στο πρακτορείο.

Ο Μκίζε είπε πάντως ότι στο τραπέζει υπάρχει πρόταση ανταλλαγής μισού εκατομμυρίου δόσεων της Astra με διαφορετικό εμβόλιο που έχει στη διάθεσή της η πρωτοβουλία COVAX για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Νότια Αφρική πλήττεται από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη αφρικανική χώρα, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1,47 εκατομμύρια και τους θανάτους να πλησιάζουν τους 47.000.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι εξασφάλισε 9 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της J&J.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024