Χιλή: 140.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν για τον κοροναϊό μέσα σε μια μέρα
Η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει ότι θα έχουν εμβολιαστεί περί τα τέλη Μαρτίου 5 εκατ. άνθρωποι, πρακτικά όλοι οι ενήλικοι άνω των 50 ετών, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι απαραίτητοι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση.
Πάνω από 140.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους για τον νέο κορονοϊό χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα του προγράμματος μαζικής ανοσοποίησης στη Χιλή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Πάνω από 1.400 κέντρα εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και σε αυτά έχουν διανεμηθεί πάνω από 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac, από το σύνολο των 4 εκατ. δόσεων που παρέλαβαν οι αρχές της Χιλής την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκστρατείας, 140.412 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους, κάτι που «μας γεμίζει υπερηφάνεια και χαρά και μας επιτρέπει να μπούμε στον δρόμο της προόδου ώστε να καταφέρουμε να νικήσουμε» την πανδημία του νέου κορονοϊού, τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.
Το πρόγραμμα άρχισε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 90 ετών. Θα συνεχιστεί σήμερα με την ανοσοποίηση προσώπων μεταξύ 87 και 89 ετών και κατόπιν προοδευτικά θα επεκτείνεται σε πολίτες χαμηλότερων ηλικιών.
Με τον αριθμό που επιτεύχθηκε την πρώτη ημέρα του προγράμματος, η Χιλή έχει πλέον ανοσοποιήσει 209.501 ανθρώπους αφότου άρχισαν οι εμβολιασμοί, την 24η Δεκεμβρίου. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αυτό που εμβολιάστηκε με την πρώτη παρτίδα 154.000 δόσεων του προϊόντος της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.
Η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει ότι θα έχουν εμβολιαστεί περί τα τέλη Μαρτίου 5 εκατ. άνθρωποι, πρακτικά όλοι οι ενήλικοι άνω των 50 ετών, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι απαραίτητοι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση. Το Σαντιάγο θέλει να έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο πάνω από το 70% του πληθυσμού.
Η Χιλή καταγράφει το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο 4.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 ημερησίως. Αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία, σε έντεκα μήνες, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 735.000 μολύνσεις, ενώ 18.576 ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, είχε κλείσει συμφωνία με τη Sinovac για την προμήθεια 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου της, όμως νέα συμφωνία θα επιτρέψει στη Χιλή να λάβει πάνω από 13 εκατ. δόσεις μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο Ενρίκε Πάρις ανήγγειλε εξάλλου ότι από την 15η Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να παραδίδονται στη χώρα ακόμη 400.000 δόσεις του προϊόντος των Pfizer/BioNTech, από το σύνολο των 10 εκατ. που περιμένει το Σαντιάγο.
Συνολικά, η Χιλή έχει υπογράψει συμφωνίες για την αγορά 36 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Sinovac, Johnson & Johnson και AstraZeneca.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το El Niño επιστρέφει ισχυρό και θεαματικό εν μέσω κλιματικής κρίσης – Επηρεάζεται η Ελλάδα;
- Συνταγή: Κεφτεδάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- Φαρμακοποιοί: Πρόβλημα δημόσιας υγείας η κατ΄ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ
- Νεκρή βρέθηκε 74χρονη στις τουαλέτες του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικού
- Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν αλλά την εξετάζει – Δεκάδες χώρες ζητούν το άνοιγμα του Ορμούζ
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε το μπρόκολο στη διατροφή σου – Κάνει καλό
- Σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Δεκάδες τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442