Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
2021 : H τεχνολογία θα εστιάσει στην κλιματική αλλαγή

2021 : H τεχνολογία θα εστιάσει στην κλιματική αλλαγή

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ θα πραγματοποιήσει επένδυση 1 τρις ευρώ για να καταστήσει την Ευρώπη ένα ουδέτερο ως προς το κλίμα «φράγμα»

Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να ανακάμψει από τη σκληρή επαναφορά του Covid-19, τι μπορεί να μας φέρει το 2021;

Το «Never Again» έγινε καθολική εντολή, μετά την καταστροφή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, για να μην επαναληφθούν ποτέ οι γενοκτονίες του.

Καθώς σκεφτόμαστε συλλογικά τις προσωπικές απώλειες και τις αμέτρητες ζημιές που προκαλεί ο Covid-19 σε κοινωνίες και οικονομίες, μπορεί ενδεχομένως να προληφθεί μια μελλοντική πανδημία;

Η μετουσίωση της τεχνολογικής ανακάλυψης ανήκει στο 2020

Η βασική τεχνολογική ανακάλυψη το 2020 μπορεί κάλλιστα να ήταν η ανάπτυξη βιώσιμης τεχνολογίας messenger RNA (mRNA), στην οποία βασίστηκε το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Η Katalin Karikó, μια καθηγήτρια ουγγρικής καταγωγής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ηγήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος της έρευνας από το 1990.

Αργότερα ακολουθήθηκε από τον Δρ. Drew Weissman, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και το 2004 έκαναν μαζί μια σημαντική ανακάλυψη στην ενεργοποίηση του συνθετικού mRNA και πώς αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό από το ανθρώπινο σώμα.

Το 2020, η πρωτοποριακή έρευνά τους οδήγησε τώρα στα πρώτα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το ρυθμιστικό πλαίσιο για το mRNA, με στόχο τον Covid-19.

Αυτή η τεχνολογία mRNA μπορεί να αλλάξει ριζικά την ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων.

Γιατί το μέλλον είναι αισιόδοξο;

Πριν από τον Covid, ένα εμβόλιο συνίστατο από μια εξασθενημένη μορφή ενός ιού που μπαίνει σκόπιμα στον οργανισμό έτσι ώστε να διεγείρει μια ανοσο-απόκριση.

Αντ’ αυτού, η τεχνολογία mRNA μοιάζει κάπως με μια ενημέρωση «λογισμικού» στο σώμα: παρέχει νέες οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των υπαρχουσών φυσικών αμύλων του οργανισμού για την καταπολέμηση ενός νέου ιού.

Κατ’ αρχήν, μυριάδες mRNA «συνταγές» θα μπορούσαν να επινοηθούν για σημαντικό αριθμό ιών και ασθενειών.

Η απάντηση της διεθνούς πολιτικής στην πανδημία κατά το επόμενο έτος μπορεί να επιταχύνει την τεχνολογία mRNA στο σημείο όπου μια νέα σύνθεση mRNA μπορεί να προκύψει γρήγορα και αυτόματα για οποιονδήποτε ιό του οποίου το γονιδίωμα είναι γνωστό (στην περίπτωση του Covid-19, Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν πλήρη ακολουθία γονιδιώματος τον Φεβρουάριο του 2020).

Οι εθνικές αμυντικές πρωτοβουλίες ενάντια στην απειλή του βιολογικού πολέμου προστίθενται σε αυτήν την επιτακτική ανάγκη.

Κλιματική αλλαγή

Όπως επισημαίνει η Ιrishtimes, καθώς μπήκαμε στο 2020, μια εντελώς διαφορετική υπαρξιακή απειλή έκανε εμφάνιση στα πρωτοσέλιδα.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, στη συνέχεια οι πυρκαγιές στη Σιβηρία και τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ο τυφώνας Dorian, οι σούπερ τυφώνες Halong και Lekima και ίσως κυρίως, η απόλυτη ενέργεια και το πάθος της Greta Thunberg, μαζί έκαναν την κλιματική αλλαγή το πιο συνεπές ειδησεογραφικό στοιχείο στον κόσμο το 2019.

Καθώς ελπίζουμε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις του Covid-19, η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα θα επιστρέψει ως το κορυφαίο θέμα το 2021.

Η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει μια επένδυση αξίας 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ έως το 2050 για να καταστήσει την Ευρώπη ένα «ουδέτερο για το κλίμα, μπλοκ».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει πλέον θέσει την Πράσινη Συμφωνία – που προωθήθηκε ως πρωτοβουλία της Ευρώπης «man on the moon» – ως κορυφαία προτεραιότητα για επενδύσεις για να οδηγήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά τον Covid.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά αυτές με τη σειρά τους είναι σημαντικές ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα.

Η ευρωπαϊκή έρευνα και η τεχνολογική καινοτομία είναι πιθανό να αλλάξουν, έχοντας ως αποτέλεσμα, να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024