Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεοδωρίδου για εμβόλιο : Καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου - Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Θεοδωρίδου για εμβόλιο : Καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου – Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο «ελπίδα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα, το οποίο ήδη γνωρίζαμε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξειδίκευσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημερώνουν για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο «ελπίδα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα τρία κριτήρια που έχει ένα εμβόλιο το οποίο παίρνει το «πράσινο φως», ενώ επανέλαβε ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Όπως εξήγησε, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται να τηρεί το κριτήριο της ασφάλειας, να μην έχει δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες, δεύτερον να αυξάνει την ανοσία και τρίτον να αυξάνει την ασφάλεια του εμβολιαζόμενου όταν έρθει σε επαφή με τη νόσο.

Οι τρεις προϋποθέσεις για να εγκριθούν:

  • Ασφάλεια
  • Ανοσογονικότητα
  • Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως είπε, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής».

Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, και στη συνέχεια οι ηλικίας άνω των 85 ετών

Σύμφωνα με την ίδια πάντως, το πρόβλημα δεν τελειώνει με το εμβόλιο.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο της Pfizer μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πού θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Μάλιστα, χθες, το in.gr βρέθηκε στη μυστική τοποθεσία που βρίσκονται 4 ψυγεία στα οποία θα αποθηκευτούν τα πρώτα εμβόλια.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες τα ψυγεία φυλάσσονται σε μυστικές αποθήκες στην Αττική για λόγους ασφαλείας.

Έτσι μόλις φτάσουν στην πρωτεύουσα τα εμβόλια της Pfizer θα φυλαχτούν σε αυτά τα ψυγεία και στη συνέχεια θα μοιραστούν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού.

Σε κάθε ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν έως 80.000 δόσεις εμβολίου. Επισης τα συγκεκριμένα ψυγεία με θερμοκρασία στους -80 βαθμούς Κελσίου διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο.

Όλα τα ψυγεία διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας.

Μόλις τα εμβόλια βγουν από τα συγκριμένα ψυγεία θα έχουν « διάρκεια ζωής» 5 ημέρες και θα μεταφέρονται με ειδικά isoboxes στα νοσοκομεία αρχικά, όπου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στη συνέχεια στα κέντρα αναφοράς.

Στα isoboxes η θερμοκρασία θα είναι 5-7 βαθμούς.

Πρόσβαση στις αποθήκες που θα φυλάσσονται τα εμβόλια έχει μόνο το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

Στην Αττική δεν προβλέπεται να έρθουν άλλα ψυγεία παρά μόνο αυτά τα 4.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024