Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχει δρόμο μπροστά του ο Τσίπρας

Έχει δρόμο μπροστά του ο Τσίπρας

Το κρίσιμο είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εάν αυτό που λέει στον ελληνικό λαό τον πείθει

Πάντα μια συνομιλία με απλούς πολίτες, ανθρώπους της βιοπάλης, είναι πολλαπλώς χρήσιμη, ειδικά όταν οι δημοσιογράφοι, δημοσιολογούντες και πολιτικοί, βγαίνουν από τη γυάλα που βρίσκονται και ακούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς.

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πήρα ΤΑΧΙ για να κατευθυνθώ στην πόλη στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής μου για να καλύψω την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η συζήτηση δεν άργησε να αρχίσει με τον οδηγό. Παλαιός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά εμφανώς απογοητευμένος δεν τον στήριξε το 2019. Η ερώτηση ήταν αυτονόητη: Γιατί; Λίγο πολύ σε 4-5 λεπτά ο οδηγός με 40 χρόνια στο τιμόνι, μίλησε για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση, θέματα που «έκαψαν» τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Και δεν ήταν τα μόνα βέβαια.

Αυτός ο άνθρωπος της βιοπάλης -όχι όπως μερικοί που τα ξέρουν όλα- μίλησε για την πόλη που δεν είχε την τουριστική κίνηση των άλλων εποχών, για τις επιπτώσεις επί της πανδημίας στην εστίαση και όχι μόνο. Η πρόβλεψή του; Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα στην οικονομία, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Θέλει δρόμο ο Αλ. Τσίπρας για να πείσει την κοινωνία και πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέχει.

Και όμως αυτή η διαπίστωση από έναν απλό άνθρωπο της καθημερινότητας έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πείσει για το πρόγραμμά του και το σχέδιό του και κυρίως να στήσει γερές γέφυρες με κοινωνικά στρώματα που είτε δεν είχε σχέσεις, είτε ήταν αποκομμένος.

Από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ που έχει πολλές αναγνώσεις φάνηκε ένα μεγάλο τμήμα του σχεδίου του. Κανείς μπορεί να εστιάζει σε αρκετά απ’ όσα είπε. Δεν ήταν μια αδιάφορη διαδικασία, ούτε η ομιλία του, αλλά κυρίως η συνέντευξή του. Από αυτές βγήκαν ειδήσεις και κυρίως με σωστή αποκωδικοποίηση, μπορεί κανείς να κατανοήσει πως θα πορευτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία και με ποια στρατηγική, ειδικά όταν δεν έχει υποστεί στρατηγική ήττα και πλέον έκανε επανεκκίνηση.

Προσωπικά θα εστιάσω στις απαντήσεις που έδωσε γιατί δεν καταγράφει δυναμική η αξιωματική αντιπολίτευση στις μετρήσεις. Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μετρήσεις είπε, ότι δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή να υπάρχει μια διαρκής υποεκτίμηση, ή αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που παραδοσιακά τα τελευταία 5-6 χρόνια βρίσκεται στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αισθάνεται αυτή την ταύτιση ενδεχομένως με το κόμμα. Ειδικά για το δεύτερο ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επιμείνει και άρα εμμέσως αναγνώρισε πως υπάρχει ζήτημα στη σχέση με τους ψηφοφόρους.

Επεσήμανε ότι θέλει να βλέπει τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, με την επισήμανση ότι αυτό το κάνει για να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα και για την πορεία των πραγμάτων, αλλά και για τις αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν για να επιτευχθεί ο στόχος του. Εδώ αναγνωρίζει τις αδυναμίες που υπάρχουν στο κόμμα και οι οποίες το κρατούν καθηλωμένο στις μετρήσεις.

Το κρίσιμο όμως είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εάν αυτό που λέει στον ελληνικό λαό τον πείθει. Εάν οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμαθε από τα λάθη που έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Το είπε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας με την αναφορά του, ότι «η πολιτική είναι αυτή που θα πρέπει να υποβάλλει στις μετρήσεις, αλλαγές. Αν αυτή η πολιτική έχει απήχηση στην κοινωνία και στους πολίτες και άρα οι πολίτες με βάση τις πολιτικές πρωτοβουλίες αλλάζουν τις στιγμιαίες διαθέσεις και τη στιγμιαία στάση τους».

Δεν ζητάει εκλογές στην παρούσα φάση και σωστά εν μέσω πανδημίας και το κρίσιμο για τον ίδιο είναι να πείσει τους πολίτες ότι το σχέδιο του είναι ρεαλιστικό και αυτό που χρειάζεται η χώρα και πως υπάρχει εναλλακτική, ειδικά όταν αρχίσει να αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

Ο ίδιος, αρκετά ρεαλιστής στα όσα είπε, μπορεί να δήλωσε ότι είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και χθες να κυβερνήσει ξανά, αλλά αντικειμενικά όλοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ενδόμυχα ενδεχομένως και ο ίδιος- ξέρουν ότι υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά και πολλά εμπόδια.

Το στοίχημα όμως για τον ίδιο είναι να διαμορφώσει εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που θα ενισχύσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πριν από τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά είναι στη φάση της προεργασίας.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024