Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup - η επόμενη μέρα : Ο φόβος ενός νέου μνημονίου - σε θέση μάχης κόμματα και κυβέρνηση

Eurogroup – η επόμενη μέρα : Ο φόβος ενός νέου μνημονίου – σε θέση μάχης κόμματα και κυβέρνηση

Για αποτυχία της ΕΕ και της κυβέρνησης μιλά η αντιπολίτευση. Δεν πανηγυρίζει το Μαξίμου, αλλά ξορκίζει τον κίνδυνο νέου μνημονίου. Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου. Συγκλίσεις και αποκλίσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Με την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει και την αντιπολίτευση να αποτιμά ως αποτυχία της ΕΕ την απόφαση του Eurogroup και να προεξοφλεί νέα μνημονιακά μέτρα, η δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα επαναφέρει με νέους και τροποποιημένους όρους το παλαιότερο δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο».

Πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τις 23 Απριλίου.

Ναι μεν αλλά η απόφαση του Eurogroup

Η κυβέρνηση αποτιμά ως αναμενόμενο το αποτέλεσμα του Eurogroup. Άλλωστε δεν έτρεφε προσδοκίες μεγάλες για το θέμα του ευρωομολόγου ή άλλων πιο γενναίων εργαλείων χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, ιδίως μετά την πρώτη άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η αποτίμηση του μεγάρου Μαξίμου αντανακλάται και στις τοποθετήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας στο MEGA χρησιμοποίησε συγκρατημένους τόνους και μίλησε για μια «ικανοποιητική απόφαση που προέκυψε μέσα από συμβιβασμούς» και «κανένα μέλος δεν πέτυχε το βέλτιστο το οποίο επιθυμούσε».

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργών Οικονομικών στη δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μίλησε για «θετική απόφαση» ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίζει ότι αυτή η απόφαση «θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες –μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».

Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της χώρας στα μνημόνια με τα σημερινά δεδομένα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από το πακέτο των 550 δις ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα 7-8 δις ευρώ για τη δημόσια υγεία, τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τη στήριξη της απασχόλησης.

Δεν μας ενθουσίασε κιόλας

Πιο γλαφυρός στην εκτίμησή του για το Eurogroup ήταν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ευρώπη δεν διαλύθηκε αλλά δεν μας ενθουσίασε κιόλας, περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερο περίσσευμα καρδιάς. Η στενόμυαλη αντιμετώπιση στρέφεται και εναντίον τους, γιατί χωρίς Νότο δεν υπάρχει Βορράς», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον Σκάι.

Βγάζοντας μάλιστα και ένα κλίμα δυσφορίας ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι «δεν γίνεται να τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Η πανδημία μάς χτύπησε την πόρτα από τον Ιανουάριο, έχουμε φτάσει Απρίλιο και ακόμα συζητάμε».

3 σημεία σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – Τι φοβούνται

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, αν και με διαφορετικές αποχρώσεις, κινούνται οι εκτιμήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κοινός τόπος των εκτιμήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ -που έχουν ταχθεί υπέρ του ευρωομολόγου ή κορονοομολόγου- είναι καταρχάς πως η απόφαση του Eurogroup είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Κοινό σημείο επίσης της θέσης που εξέφρασε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά είναι πως το πακέτο των 550 δις ευρώ υπολείπεται των αναγκών στήριξης της οικονομίας.

Ωστόσο αυτή την κοινή τους εκτίμηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τη χρωματίζουν διαφορετικά.

Ο κ. Τσίπρας μιλάει για «χαμένη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της συνοχής της ΕΕ», ενώ η κα Γεννηματά για «συμβιβασμό ανάσας, αλλά χωρίς αλλαγή της πορείας της Ευρώπης».

Μια ακόμα παράμετρος που συμπίπτουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΚΙΝΑΛ είναι πως καραδοκεί το ενδεχόμενο αύξησης του δημοσίου χρέους και κατ’ επέκταση ενός νέου μνημονίου.

Που αποκλίνουν Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά

Ωστόσο υπάρχει απόκλιση ως προς το πώς αποτιμούν τη στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τα δύο κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με σαφή επιθετική ρητορική κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύφτηκε πίσω από τους ομοϊδεάτες της του Βορρά για την πιστοληπτική γραμμή μέσω του ESM με νέα προγράμματα διαρκούς λιτότητας.

Μάλιστα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση το Πολιτικό Συμβούλιο του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορώντας την ότι βλέπει την πανδημία του κοροναϊού ως «ευκαιρία» για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες συνταγές και να επιβάλλει αντεργατικά μέτρα στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας δε, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη «απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν επιθυμεί να την αξιοποιήσει (σ.σ. το μαξιλάρι ρευστότητας) ως ασπίδα της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά ως ασπίδα των τραπεζών και της μεγάλης επιχειρηματικής ελίτ».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της είναι περισσότερο ήπια στις εκφράσεις κριτικής προς την κυβέρνηση εκτιμώντας πως δεν είχε και πολλά περιθώρια για κάτι περισσότερο με δεδομένη την αρνητική στάση άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

«Νομίζω δεν θα μπορούσε να χειριστεί και διαφορετικά τις εξελίξεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν τελειώνει εδώ ο αγώνας για την αλλαγή της πορείας της Ευρώπης. Αντίθετα μπαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο και οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι ιστορικές» τόνισε ενόψει της Συνόδου Κορυφής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο MEGA.

Επανέλαβε μάλιστα την εκτίμησή της ότι η απόφαση του Eurogroup περιορίστηκε σε διευκολύνσεις δανεισμού, από τον οποίο προκύπτουν μνημονιακοί όροι.

«Επικράτησαν οι συντηρητικές αντιλήψεις και δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για νέο χρήμα. Απουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επανεκκίνηση των οικονομιών, την αντιμετώπιση της έξαρσης της ανεργίας» συμπλήρωσε η κα Γεννηματά.

Οι λαοί θα πληρώσουν με νέα μνημόνια

Νέα μνημόνια που θα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης προεξοφλεί το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις του “Βορρά” και του “Νότου”, της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της δήθεν προοδευτικής συμμαχίας χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το βασικό συμπέρασμα από τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο Eurogroup είναι πως η αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών οικονομιών θα γίνει απ’ τους υπάρχοντες μηχανισμούς του ESM που προβλέπουν όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα.

Μνημονιακή λιτότητα και κρίση πείνας

Νέα καταστροφική μνημονιακή λιτότητα θα φέρει η συμφωνία του Eurogroup εκτιμά το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις αποφάσεις του Eurogroup υποστηρίζει ότι οι 9 ηγέτες της ΕΕ –μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός- «πούλησαν» το ευρωομόλογο και αποδέχτηκαν δάνεια από τον ESM που νομοτελειακά θα φέρουν καταστροφική λιτότητα.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έχει σημειώσει ότι χωρίς το ευρωομόλογο που είναι μιας μορφής αναδιάρθρωση και επιμερισμός του χρέους μεταξύ των Ευρωπαίων οι οικονομίες θα οδηγηθούν σε «κρίση πείνας».

Φλέγον θέμα η προστασία της πρώτης κατοικίας

Από εκεί και πέρα, φλέγον θέμα και βασικό σημείο αντιπαράθεσης θα αποτελέσει τις επόμενες μέρες το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας την παράταση της οποίας και μετά τον Απρίλιο του 2020 ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λόγω πανδημίας.

Ωστόσο το βέτο των εταίρων για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς προβληματίζει την κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι όταν τελειώσει η παράταση στην προστασία που υπάρχει τώρα (σ.σ. 30 Απριλίου), θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα κρίνει η κυβέρνηση.

«Συνεκτιμώνται τα δεδομένα, η τρέχουσα κατάσταση και την κατάλληλη στιγμή θα τοποθετηθούμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024