Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της χώρας στα μνημόνια με τα σημερινά δεδομένα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της χώρας στα μνημόνια με τα σημερινά δεδομένα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, κι άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. για κοινή έκδοση χρέους, οι αρχηγοί των χωρών-μελών καλούνται να αποφασίσουν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι δεν ήταν όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα με την έκδοση κάποιας μορφής ευρωομολόγου.

Ωστόσο επεσήμανε ότι στα θετικά της χθεσινής απόφασης του Eurogroup περιλαμβάνεται η αναφορά στην παράγραφο 19 του κειμένου συμπερασμάτων, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί μέσα από καινοτόμα εργαλεία. Πρόκειται για το Ταμείο το οποίο θα στηρίξει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Ουσιαστικά παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να λάβει αποφάσεις τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για να διευκρινίσει περαιτέρω τους όρους των δανείων του ESM, βασισμένο πάντα στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί θα επαναληφθούν για τουλάχιστον τον επόμενο μήνα επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του Δώρου Πάσχα και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων λόγω κοροναϊου.

Με τουλάχιστον 45.000 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αίτηση στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 21 Απριλίου (από 10/4 που έληγε). Αυτό αλλάζει και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για καταβολή των ποσών των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν εντός του Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Αlpha radio, η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα, όπως επίσης ότι το συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να επαναληφθεί.

Παράλληλα, προανήγγειλε παρεμβάσεις σε επιμέρους κλάδους το επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό με ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που έχουν εποχικό χαρακτήρα και εκείνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr