Με ένα πρώτο πρόχειρο υπολογισμό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως 8 δισ. ευρώ από τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε το Eurogroup, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας ότι σαφώς δεν επετεύχθη το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας τις έντονες διαφωνίες μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

Πιστός στη γραμμή της οικονομίας δυνάμεων, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων αν δεν καταστεί αναγκαίο, κάτι που θα κριθεί από την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιουργεί, αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει καλύτερα κουμάντα την οικονομία της από άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Προανήγγειλε ωστόσο στοχευμένα μέτρα για τον τουρισμό, αλλά και νέες διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας, για παράδειγμα μέσω ρυθμίσεων και διευκολύνσεων για την καταβολή φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία»

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κεφάλαια περίπου 7- 8 δισ. ευρώ συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) που αποφασίστηκαν χθες στο Eurogroup.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποσαφήνισε ότι το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ένταση και η έκταση της κρίσης, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, η πιθανή μελλοντική έξοδος στις αγορές, και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που «τρέχουν» για την Ελλάδα.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία», είπε, προσθέτοντας, πάντως, πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δάνεια με ευνοϊκούς όρους) ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς δε με τι αντάλλαγμα θα πάρει -έστω αν χρειαστεί- τα χρήματα από τον ESM η Ελλάδα τόνισε ότι οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, καθησυχάζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για μνημόνιο.

«Μνημόνιο ούτως ή άλλως δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Κάθε μήνας καραντίνας στοιχίζει 2,5% του ΑΕΠ

Ο υπουργός δήλωσε ότι σήμερα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πλήγμα στην οικονομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την πανδημία, λέγοντας ότι στο Eurogroup χθες έγινε λόγος για ύφεση 5%- 10%.

Κάθε μήνας που είναι κλειστή η οικονομία μιας χώρας, φέρει απώλειες 2,5 μονάδων στο ΑΕΠ, ανέφερε.

Στοχευμένα μέτρα για τουρισμό

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε για το αμέσως προσεχές διάστημα στοχευμένα μέτρα για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο τουρισμό και τον εποχικό.

Πάντως, είπε, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου και στην πλατφόρμα του οποίου έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 54.360 αιτήσεις.

Στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν, επίσης, για την ενέργεια, την ακτοπλοΐα, τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, απάντησε ότι «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα τοποθετηθούμε. Προφανώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δρούμε πάντα έγκαιρα και με κοινωνική ευαισθησία».

Επανάλαβε δε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις μετά το τέλος της κρίσης, για τις οφειλές των φορολογουμένων που έχουν σήμερα ανασταλεί και θα συσσωρευτούν τότε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr