ΗΠΑ : Κινδυνεύει να εκραγεί δορυφόρος βάρους 4 τόνων
Ο δορυφόρος Spaceway 1 τέθηκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2005, ζυγίζει περίπου 3.700 κιλά, έχει μήκος 41 μέτρων και πλάτος 7 μέτρων.
Ο αμερικανικός πάροχος τηλεπικοινωνιών DirecTV θα απομακρύνει επειγόντως τον ένα από τους δορυφόρους του από τη γεωστατική τροχιά του, σε ύψος περίπου 36.000 χλμ, καθώς λόγω προβλήματος στις μπαταρίες του υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί.
Μήκος 41 μέτρων
Ο δορυφόρος Spaceway 1 τέθηκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2005 και ζυγίζει περίπου 3.700 κιλά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του. Μαζί με τα ηλιακά πάνελ του, έχει μήκος 41 μέτρων και πλάτος 7 μέτρων.
Η DirecTV ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τη 19η Ιανουαρίου ότι πρόβλημα που προέκυψε προκάλεσε «σοβαρές και μη αναστρέψιμες θερμικές βλάβες» στις μπαταρίες του Spaceway 1.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μπαταρίες να εκραγούν» γράφει το DirecTV. Από την 25η Φεβρουαρίου, ο δορυφόρος θα βρίσκεται στη σκιά της Γης και οι μπαταρίες θα μπουν στη διαδικασία επαναφόρτισης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη.
Στην τροχιά «νεκροταφείο»
Η εταιρεία θέλει, επομένως, να απομακρύνει το συντομότερο τον δορυφόρο προς την τροχιά «νεκροταφείο», όπως ονομάζεται, 300 χλμ ψηλότερα από τη γεωστατική τροχιά όπου βρίσκονται εκατοντάδες δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.
Προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο έκρηξης από ατύχημα, το DirecTV θα αδειάσει στο διάστημα μέρος των 73 κιλών καυσίμων που μεταφέρει, όμως η εταιρεία προειδοποίησε ότι δεν θα έχει τον χρόνο να αδειάσει όλο το φορτίο.
Η έκρηξη δορυφόρου τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θραύσματα που θα κατέστρεφαν άλλους δορυφόρους.
Πηγή: ΑΠΕ
- «Καθάρισαν» οι Σέλτικς στη Βοστόνη, εκτός έδρας νίκες για Μπουλς, Σπερς και Σίξερς – Τα αποτελέσματα του NBA
- Κρήτη: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – Κηφισιά και τα υπόλοιπα ματς σε Super League και GBL
- Κολωνάκι: Η ώρα της αλήθειας για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα επιστημονικά ντοκουμέντα που «καίνε»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Η διαρκής κυβερνητική ομερτά για τις υποκλοπές
- Επίθεση στο Μποντάι: Η εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας είναι «απόλυτα αδιάσπαστη», δηλώνει ο Αλμπανέζε
- Στο κατάμεστο Καραϊσκάκη με την Κηφισιά κοντράρεται ο Ολυμπιακός – «Μάχες» σε Τρίπολη και Πανθεσσαλικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)














































![Airbnb: Πάνω από 90% οι πληρότητες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/shutterstock_2395408901-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442