Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν : Οργή λαού για την κατάρριψη του Boeing - Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Ιράν : Οργή λαού για την κατάρριψη του Boeing – Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Η ανακοίνωση του Ιράν σήμερα ότι κατέρριψε από λάθος με πύραυλο ένα ουκρανικό αεροσκάφος προκάλεσε οργή στο εσωτερικό της χώρας και για κάποιους Ιρανούς η συγγνώμη των αρχών και τα συλλυπητήρια δεν αρκούν.

Πέρα από τη διεθνή κατακραυγή, το Ιράν έχει να αντιμετωπίσει τα «πυρά» των ίδιων των πολιτών του, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο που η κυβέρνηση Ροχανί διαχειρίστηκε την υπόθεση της συντριβής του ουκρανικού Boeing 737-800.

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι κατέρριψε από λάθος με πύραυλο ένα ουκρανικό αεροσκάφος προκάλεσε οργή στο εσωτερικό της χώρας και για κάποιους Ιρανούς η συγγνώμη των αρχών και τα συλλυπητήρια δεν αρκούν.

Επί ημέρες το Ιράν διέψευδε τις κατηγορίες που του απέδιδε η Δύση ότι ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

Η παραδοχή του Ιράν

Ο στρατός του Ιράν κατέρριψε «από λάθος» το Boeing 737 της Ukraine International Airlines, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος».

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη και ανακοίνωσαν ότι πέρασαν το αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ.

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

Σε δικό του μήνυμα στο Twitter νωρίτερα σήμερα ο ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε μέρος της ευθύνης για την τραγωδία στον αμερικανικό τυχοδιωκτισμό, όπως τον χαρακτήρισε.

Πορεία στην Τεχεράνη

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Η οργή των Ιρανών ξεχειλίζει για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το φιάσκο με το ουκρανικό Boeing.

Oι διαδηλωτές – στην πλειοψηφία τους φοιτητές – φωνάζουν συνθήματα όπως «Ντροπή» και «κάτω οι ψεύτες», ενώ καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

https://twitter.com/DarrenPlymouth/status/1216034969677635586

Αμείλικτα ερωτήματα από τους Ιρανούς

Τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράν δεν κατευνάζουν την οργή των Ιρανών, που χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους κατά του κατεστημένου επειδή συγκάλυψε για κάποιες ημέρες την αλήθεια.

«Είναι μια εθνική τραγωδία. Ο τρόπος που την χειρίστηκαν και που την ανακοίνωσαν οι αρχές είναι ακόμη πιο τραγικός», λέει ο Αλί Ανσαρί, ένας μετριοπαθής κληρικός, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

Πολλοί Ιρανοί ρωτούν γιατί οι αρχές της χώρας δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο της Τεχεράνης και τον εναέριο χώρο του Ιράν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή μετά την δολοφονία από τις ΗΠΑ του ανώτερου ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί με drone στη Βαγδάτη.

Πριν από λίγες ημέρες οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Σουλεϊμανί.

«Ηταν τόσο προσεκτικοί να μη σκοτώσουν κάποιον Αμερικανό στα αντίποινά τους για τον Σουλεϊμανί. Αλλά δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο. Αυτό δείχνει πόσο αυτό το καθεστώς ενδιαφέρεται για τους Ιρανούς», λέει η Μίρα Σενταγκατί από την Τεχεράνη.

«Ακούσια; Τι σημαίνει αυτό; Απέκρυπταν επί ημέρες αυτή την τεράστια, τραγική είδηση μόνο για να θρηνήσουν για τον Σουλεϊμανί. Ντροπή σας», γράφει ο Ρεζά Γκαντιανί από την πόλη Ταμπρίζ αναφερόμενος στην δικαιολογία που έδωσαν οι Φρουροί ότι κατέρριψαν το ουκρανικό αεροσκάφος από λάθος.

Οργή στα social media

Ορισμένοι Ιρανοί ζητούν την παραίτηση αξιωματούχων.

«Πήρατε εκδίκηση από τους Ιρανούς», έγραψε στο Twitter ο Αχμάντ Μπατεμπί απαντώντας στη δήλωση του ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λυπάται βαθιά για το καταστροφικό λάθος».

«Μόνο παραίτηση», έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.

«Το τερματίσατε κ.υπουργέ! Καταστρέψατε τα πάντα!», έγραψε η Μπίτα Ραζακί προς τον Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024