Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία : «Όσοι βρίσκονταν στο νησί είναι νεκροί»

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία : «Όσοι βρίσκονταν στο νησί είναι νεκροί»

«Δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος ζωής» ανέφερε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από τις αναγνωριστικές πτήσεις που πραγματοποίησαν ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη πάνω από το νησί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου

Θα αυξηθεί δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός των νεκρών στην τραγωδία της Νέας Ζηλανδίας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η αστυνομία σε ανακοίνωσή της κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για όσους βρίσκονταν πάνω στη νήσο Γουάιτ.

Οι αρχές δεν αναμένουν να βρουν άλλους επιζώντες έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου από την οποία έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ανθρώπων, αριθμός ωστόσο που δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, έως και 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για 18 τραυματίες.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand μετέδωσε ότι η κατάσταση μερικών από τους τραυματίες είναι σοβαρή.

«Δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος ζωής»

«Δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος ζωής» ανέφερε η αστυνομία έπειτα από τις αναγνωριστικές πτήσεις που πραγματοποίησαν ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη πάνω από το νησί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα).

«Η αστυνομία θεωρεί ότι όποιος θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί ζωντανός από το νησί, διασώθηκε την ώρα της εκκένωσης» σημειώνει η ανακοίνωση.

Ο αριθμός των αγνοούμενων μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρος. Το CNN κάνει λόγω για 23, ενώ τα τοπικά μέσα για 27. Την ίδια ώρα, οι διασώστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν εξαιτίας του φόβου για νέα έκρηξη, ενώ αυτή τη στιγμή είναι νύχτα στη Νέα Ζηλανδία.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Περπατούσαν πάνω στον κρατήρα

Ο αναπληρωτής επίτροπος Νέας Ζηλανδίας Τζον Τιμς δήλωσε ότι στο νησί Γουάιτ βρίσκονταν τόσο ξένοι όσο και Νεοζηλανδοί τη στιγμή της έκρηξης. Κάμερα η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο Ουακατάνε και την οποία διαχειριζόταν η Υπηρεσία Γεωλογικών Κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής λίγο προτού σημειωθεί η έκρηξη στις 14:11.

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε περίπου 12 ανθρώπους, κλήθηκε να απομακρυνθεί ή απλώς συνέχισε την περιήγησή της αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Το επόμενο πλάνο που κατέγραψε η κάμερα είναι στις 14:20 και δείχνει ένα κομμάτι εξαρτήματος σαν να έχει πέσει ή να έχει καταστραφεί η κάμερα. Οι άλλες τρεις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ηφαίστειο δείχνουν μια παρεμφερή αλληλουχία εικόνων με εκείνη που έχει καταγραφεί στις 14:20.

Η κάμερα από τον πυθμένα του ηφαιστείου γίνεται μαύρη, η κάμερα από το δυτικό χείλος του κρατήρα δείχνει μια πελώρια στήλη μαύρου και γκρίζου καπνού. Μια κάμερα που δείχνει ολόκληρο το νησί από την ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, σε απόσταση περίπου 50 χλμ., κατέγραψε τη στήλη καπνού να υψώνεται χιλιάδες πόδια προς τον ουρανό.

Συγκλονιστικά πλάνα από το σημείο

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024