Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύει το υπ. Άμυνας τα θαλάσσια σύνορα - Το σχέδιο Παναγιωτόπουλου

Ενισχύει το υπ. Άμυνας τα θαλάσσια σύνορα – Το σχέδιο Παναγιωτόπουλου

Την ενίσχυση της περιφρούρησης των ελληνικών «θαλάσσιων συνόρων» αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να αποτρέψει τη δράση των διακινητών και να ελέγξει τις προσφυγικές ροές

Στη φρούρηση των «θαλάσσιων συνόρων» «ποντάρει» το  υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δράση των διακινητών που οδηγούν πρόσφυγες στα ελληνικά παράλια. Με στόχο την αποτροπή προσφυγικών ροών η κυβέρνηση προχωρά στην επάνδρωση παλιών παρατηρητηρίων, την επιστράτευση μικρών πλωτών μέσων, πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Παράλληλα, άνδρες του λιμενικού αναμένεται να μεταφερθούν σε Χίο και Λέσβο.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου φρούρησης της περιοχής και των περασμάτων των διακινητών προκειμένου να σταματήσει το «πέρασμα» προσφύγων από την Τουρκία στα νησιά κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

15 πολεμικά πλοία «οργώνουν» την περιοχή

«Πλέον, σε όλο το Αιγαίο θα ανεβοκατεβαίνουν πλωτά μέσα που θα περιφρουρούν «οργώνοντας» την περιοχή», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Συνήθως, όταν εντείνεται η παρουσία, πέφτουν λίγο οι ροές. Επίσης, οι διακινητές παίρνουν το μήνυμα και χαλαρώνουν λίγο τη δραστηριότητά τους. Λίγο όμως, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι πρόσκαιρο, μέχρι να προσαρμοστούν και πάλι. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεκαπέντε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα μικρότερα σκάφη, ό,τι δηλαδή δεν είναι φρεγάτα ή υποβρύχιο, έχουν προωθηθεί προς τα ανατολικά. Δεν είναι δηλαδή πίσω, στη δυτική Λέσβο, έχουν προωθηθεί βορειανατολικά της Λέσβου, όπως και σε άλλα αντίστοιχα σημεία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων», σημείωσε.

Ενισχύονται δυνάμεις και εξοπλισμός

Πρόσθεσε δε ότι τα παρατηρητήρια ενισχύθηκε με στελέχωση ανδρών αλλά και με μέσα παρακολούθησης, κάμερες, ραντάρ κλπ.

«Δεν αρκεί ο στρατός που υπηρετεί εκεί να ειδοποιήσει τον Διοικητή του και να κινηθεί η διαδικασία των ειδοποιήσεων μέσα από το ‘κανάλι’ του Στρατού, αλλά ενημερώνεται και το Λιμενικό Σώμα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι σημείωσε ότι τα Σώματα που επιχειρούν, «δηλαδή οι ομάδες, τα σκάφη, τα πλωτά μέσα που δανείσαμε στο Λιμενικό Σώμα, στελεχώνοντάς τα, αν μη τι άλλο, με τον οδηγό και τον συνοδηγό – απαραιτήτως όμως με την παρουσία Λιμενικού στο σκάφος, διότι το Λιμενικό Σώμα έχει την εποπτεία της επιχείρησης, δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, σπεύδουν στην περιοχή. Διάατης παρουσίας, εφόσον έχουν βγει κοντά στα 20 πλωτά μέσα – φουσκωτά σκάφη, επανδρωμένα, όπως σας είπα – στο Αιγαίο θεωρούμε ότι αυτό, σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ».

Αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταθέσει η Ελλάδα αίτημα να μπει μέσα στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με προοπτική αγοράς του οπλικού συστήματος, αλλά και σε ό,τι αφορά στο θέμα των UAVs, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δηλαδή, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας «βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής στρατηγικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θα υπογραφεί πριν την επίσκεψη του Υπουργού των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για την απόκτηση δύο ή τριών UAVs».  Όπως σημείωσε «οι Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για το ρόλο της στρατηγικής φύσεως εποπτείας, «γιατί έχουν μεγάλη εμβέλεια, καλύπτουν όλη την περιοχή, πάνε μέχρι κοντά στη Λιβύη ενώ την ίδια ώρα βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για να αποκτήσουμε τρία αντίστοιχα UAVs ισραηλινής κατασκευής».

Αναφορικά με την οικονομική διάσταση του θέματος σημείωσε ότι «Τα UAVs δεν είναι το εξοπλιστικό που «θα τινάξει τη μπάνκα στον αέρα». Γι αυτό βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση. Εκεί υπάρχει και η εναλλακτική του leasing, που είναι πιο βατή οικονομικά. Φυσικά, όλα γίνονται σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα είναι 530 εκατομμύρια το χρόνο, εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις ανάγκες. Αναπόφευκτα, με αυτή την οικονομική δυσκολία πηγαίνει πίσω και η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τα οπλικά συστήματα. Όμως είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε και έξυπνες προτάσεις».

Δεν «πολυιδρώνει» το ΝΑΤΟ

Μιλώντας για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η συμμετοχή της Συμμαχίας στην περιφρούρηση της περιοχής είναι προσαρμοσμένης στις απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα.

«Επιπλέον θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή, η διεθνής επιχείρηση που γίνεται, όσον αφορά στα πλοία του ΝΑΤΟ, έχει μία γερμανική φρεγάτα η οποία είναι η διοίκηση και ο έλεγχος, δηλαδή, τα ‘μάτια’ που βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, αλλά πέραν τούτου πολύ λίγα πράγματα, ένα μικρό σκάφος από τη Βαλτική. Δεν ‘πολυιδρώνει’ το ΝΑΤΟ, εδώ που τα λέμε, γιατί είναι προσανατολισμένο δομικά στις απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα», επισημαίνει.

Αιχμές κατά ΜΚΟ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος άφησε για τη δράση των ΜΚΟ, αναφέροντας με νόημα ότι πρέπει να ζητήσει την άδειά τους για να επισκεφθεί ένα στρατόπεδο του υπουργείου του στο οποίο φιλοξενούνται δομές ΜΚΟ με πρόσφυγες.

«Αυτή η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που μερικές φορές φαίνεται μη ελέγξιμη, δυστυχώς οφείλεται στο ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα, οι δομές του ελληνικού κράτους δεν είχαν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν, έτσι ώστε να χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στις δομές του ελληνικού κράτους. Έτσι προέκυψαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μπήκαν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες και τώρα λειτουργούν κατά ένα τρόπο που δεν είναι και απολύτως γνωστός» είπε και πρόσθεσε:

«Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Άμυνας που είναι τα στρατόπεδα. Υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, δομές φιλοξενίας ή κέντρα υποδοχής, στα οποία γίνονται εργασίες για τις οποίες δεν γνωρίζω τίποτα. Αν ζητήσω να πάω να μάθω, θα μου πουν «δεν είναι δική σου δουλειά είναι θέμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που εποπτεύει τις ΜΚΟ». Και εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Ήδη, το ζήτησα στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα και δεν μου άρεσε η απάντηση που πήρα. Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να μπω κάποια μέρα στο στρατόπεδο χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, να δω τι γίνεται με το περιουσιακό στοιχείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί. Επομένως, το ζητούμενο είναι περισσότερος έλεγχος και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος από εδώ και πέρα. Αλλά δεν είναι μόνο δική μας δουλειά».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024