Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Σάλος με διευθυντή σχολείου που έδιωξε μαθήτρια επειδή φορούσε μαντίλα

Κύπρος: Σάλος με διευθυντή σχολείου που έδιωξε μαθήτρια επειδή φορούσε μαντίλα

Έντονη αντίδραση προκάλεσε η στάση διευθυντή Λυκείου στην Κύπρο, όταν έδιωξε μαθήτρια από το σχολείο επειδή φορούσε μαντίλα. Η είδηση έχει κάνει τον γύρο των κυπριακών ΜΜΕ, ενώ εναντίον του διευθυντή διετάχθη πειθαρχική έρευνα.

Έντονη αντίδραση προκάλεσε η στάση διευθυντή Λυκείου στην Κύπρο, όταν έδιωξε μαθήτρια από το σχολείο επειδή φορούσε μαντίλα. Η είδηση έχει κάνει τον γύρο των κυπριακών ΜΜΕ, ενώ εναντίον του διευθυντή διετάχθη πειθαρχική έρευνα.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο Κύπρου», όλα ξεκίνησαν μόλις η μουσουλμάνα μαθήτρια προσήλθε στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο με την παραδοσιακή μαντήλα. Η συγκεκριμένη, είναι τελειόφοιτη και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι συμμαθητές της αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση η μαθήτρια δεν προκάλεσε ούτε σήμερα, ούτε τα προηγούμενα χρόνια φοίτησής της στο σχολείο κι αυτός ήταν και ο λόγος αντίδρασης των συμμαθητών της.

Η μαθήτρια όταν εισήλθε στο σχολείο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο Κύπρου», ο διευθυντής χωρίς να την καλημερίσει, την ρώτησε αν είναι μαθήτρια και αφού του απάντησε καταφατικά της είπε να περάσει έξω από το σχολείο να αφαιρέσει την μαντήλα και να επιστρέψει. Η μαθήτρια εξήγησε στον διευθυντή πως φοιτά στο σχολείο τα τελευταία τρία χρόνια και δεν παρουσιάστηκε ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα με την ενδυμασία της.

Στη συνέχεια ο πατέρας της νεαρής επισκέφθηκε το σχολείο, προκειμένου να ζητήσει το λόγο εκδίωξης της μαθήτριας με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση με τον διευθυντή του σχολείου.
Οι μαθητές μάλιστα του σχολείο, καταγγέλλουν ρατσιστικό λόγο κατά την ομιλία του διευθυντή στη συγκέντρωση των μαθητών με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Άσχημοι και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί

Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο Διευθυντής Μέσης, Κυπριανός Λούης, σε παρέμβασή του στο Sigmalive.

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε πως η συντεχνία των καθηγητών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.

Από πλευράς του, μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως, «ο συγκεκριμένος Διευθυντής προέβη σε άσχημους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο ίδιος».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Διευθυντές θα πρέπει να σέβονται επιτέλους τους Κανονισμούς των σχολικών μονάδων και να προσέχουν τι λένε στα παιδιά», είπε.

Τι απαντά ο διευθυντής

Μιλώντας στο SigmaLive, ο διευθυντής του σχολείο, ανέφερε πως ακολούθησε τους Κανονισμούς των σχολικών μονάδων.

«Στους κανονισμούς αναγράφεται ξεκάθαρα πως δεν πρέπει οι μαθητές να εισέρχονται στα σχολεία, με καλυμμένο το πρόσωπο και αυτός ο κανονισμός ισχύει και τον χειμώνα όταν οι μαθητές φοράνε καπέλα. Γιατί να υπάρξει εξαίρεση στον κανόνα», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα, «παρουσιάζεται ως ρατσιστικός λόγος. Όπως δεν αφήνουμε τα παιδιά να φοράνε τεράστιους σταυρούς, να κρέμονται στο λαιμό τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και σ΄αυτή την περίπτωση. Έχω υπάρξει Διευθυντής και σ΄άλλα σχολεία, υπάρχουν μουσουλμάνοι αλλά δεν φορούσαν μαντίλα».

«Τι σημαίνει ρατσισμός ; Τα σχολεία δεν μεγαλώνουν Ταλιμπαν. Είναι τιμή μας που δεχόμαστε τους αλλόθρησκους αλλά πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Αν το δούμε πολιτικά, αυτοί που τους έδιωξαν από την χώρα τους είναι αυτοί που φοράνε μαντήλα», εξήγησε.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι: «Εγώ το μόνο που της είπα είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη θρησκεία της μαθήτριας. Μίλησα με βάση τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας και είπα ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν ακάλυπτο το κεφάλι τους. Μετά ήρθε ο πατέρας της μαθήτριας και του είπα αν έχει οποιοδήποτε παράπονο να το αναφέρει στο Υπουργείο. Εγώ απλά τηρώ τους νομούς».

Σημειώνεται τέλος πως η μαθήτρια μετέβη μαζί με τον πατέρα της στο Υπουργείο Παιδεία , για να εξετάσουν το θέμα.

Διετάχθη πειθαρχική έρευνα

Εναντίον του διευθυντή διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα.

«Έχω διατάξει άμεσα πειθαρχική έρευνα για να διερευνηθεί η εικόνα μέσα από την οποία έγινε το συμβάν. Στον βαθμό που αληθεύει το γεγονός ότι μίλησε με απρέπεια ενώπιον κι άλλων μαθητών προς τη μαθήτρια, θα δούμε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ποιες είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου Διευθυντή» δήλωσε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε, κατ΄ αρχήν διαχωρίζει τη θέση του από τη συμπεριφορά αυτή του συγκεκριμένου Διευθυντή, που δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική αυτή που εφάρμοσε.
«Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια του συγκεκριμένου Διευθυντή», πρόσθεσε.

Ο κ. Λούης είπε ότι την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας και είναι συγκεκριμένη. «Το κύριο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας, η πολυπολιτισμιτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ανάπτυξη της ταυτότητας του κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση και καταγωγή ή ακόμη και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δεν είναι ο ενδυματολογικός κώδικας, ο οποίος καθορίζει αυτή τη στιγμή τη θέση του κάθε μαθητή στη σχολική μονάδα», συμπλήρωσε.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024