Του Γιάννη Μπρατάκου*

Η δημιουργία των προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία ενός νέου ενθουσιασμού είναι τα ζητούμενα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Ελλάδα βιώνει εδώ και μια δεκαετία τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έζησε ποτέ. Η τελευταία, δε, τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν καταστρεπτική τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο.

Η χώρα σήμερα βαδίζει χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί βάσει των αναγκών του πολιτικού της πελατολόγιου στη λογική «ποιόν θα πριμοδοτήσω; από ποιόν θα τα πάρω;». Και η κατάληξη είναι λίγο πολύ γνωστή.

Η μεσαία τάξη, οι «νοικοκυραίοι», οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους λόγω της υπερβολικής φορολόγησης σε επίπεδο νομικών αλλά και φυσικών προσώπων.

Η υπερβολική φορολόγηση σε συνδυασμό με τη μείωση των απολαβών που οι πολίτες έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης και με τη μείωση του τζίρου που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν βιώσει, αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη με αποτέλεσμα να έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον των πολιτών για το μέλλον και να επικρατεί καχυποψία για τις προθέσεις των πολιτικών.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στη σημερινή Κυβέρνηση και στο πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού έχει πραγματικά χαθεί. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών έδειξε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες αλλά και οι επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες εμπιστεύονται τον Κυριάκο. Έχει δημιουργηθεί ένας νέος ενθουσιασμός στο πρόσωπο ενός μελλοντικού Πρωθυπουργού που συνδυαστικά με μια άρτια στελεχωμένη και οργανωμένη Κυβέρνηση θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στην πραγματική έξοδο από τα μνημόνια.

Ο Κυριάκος έχει εξηγήσει και έχει αναλύσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη διακυβέρνηση της χώρας για όλους τους άξονες, για την Παιδεία, την Ασφάλεια, τη Δημόσια Υγεία, τις Υποδομές, την Ανεργία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Οικογένεια, τη Δημόσια Διοίκηση, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα την Ανάπτυξη και την Οικονομία.

Το βασικό ζητούμενο για την οικονομική πρόοδο της χώρας μας είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων και οι βασικές πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος περιλαμβάνονται ήδη σε νομοσχέδια που άμεσα θα κατατεθούν στη Βουλή εάν ο ελληνικός λαός εμπιστευτεί τον Κυριάκο και τη  Νέα Δημοκρατία για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειώνεται από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και ο φόρος μερισμάτων μειώνεται από 10% σε 5%.

Διπλασιάζεται ο χρόνος συμψηφισμού ζημιών με κέρδη από 5 έτη σε 10 έτη και δίνεται η δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

Απλοποιούνται ριζικά οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων και θεσπίζονται ρητές προθεσμίες.

Μειώνονται σταδιακά οι εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας και μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24% που είναι σήμερα.

Καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

Επιταχύνονται όλα τα ώριμα επενδυτικά σχέδια και προωθείται εκ νέου χωροταξικό πλαίσιο.

Ενισχύεται η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων με τρόπο ανταγωνιστικό και με τη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας για τους «επιχειρηματικούς αγγέλους». Ενισχύονται οι δομές στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και δημιουργείται ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως στο πρόσωπο του Κυριάκου καθώς και η αυστηρός έλεγχος υλοποίησης των πολιτικών για τις οποίες έχει δεσμευτεί, αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα κάνουν τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο, να την οδηγήσει στην κανονικότητα και στο μέλλον.

 

Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, διευθύνων σύμβουλος d.d. Synergy ΑΕ, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων ΝΔ