Σε 17.000 ανέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την αρχή του έτους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι από αυτούς έφθασαν στην Ελλάδα, ενώ στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία.
Συγκεκριμένα στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 8 Μαΐου στην Ελλάδα έφτασαν από τις θαλάσσιες οδούς περισσότεροι από 7.800 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες.
Στο αντίστοιχο διάστημα στην Ισπανία έφτασαν 7.202 άνθρωποι, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με τους 5.219 που είχαν φτάσει στη χώρα το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ) στην Ισπανία σημείωσε ότι «οι περισσότεροι από τους μισούς που έφτασαν στη χώρα το έκαναν τις πρώτες 31 ημέρες του έτους και πάνω από τα 2/3 τις πρώτες 60 ημέρες».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ για την ίδια περίοδο, 493 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το ταξίδι της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.
Συνολικά την περίοδο 2014-2018 περισσότεροι από 30.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.