Ύπνος και Social Media, έννοιες ασύμβατες
Τι δείχνει νέα έρευνα
Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε συνδυάσει το «σερφάρισμα» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τις ώρες ξεκούρασης πριν αποκοιμηθούμε στο κρεβάτι ή τον καναπέ. Αποτελεί ένα τελετουργικό, άμεσα συνδεδεμένο με τον φόβο του να μη χάσουμε κάποια εξέλιξη (Fear of missing out – FOMO), ρίχνοντας μια τελευταία, γεμάτη ματιά σε όλα τα Social Media πριν αφήσουμε το κινητό για το διάστημα που κοιμόμαστε.
Με αυτό το συνήθειο όμως, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν σε έφηβους 13 έως 15 ετών, μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η εκπαιδευτική δυνατότητα του ατόμου.
Η έρευνα έδειξε ότι το ένας στους πέντε της παραπάνω ηλικίας, ξοδεύει περισσότερες από πέντε ώρες ημερησίως στα Social Media, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε πως καθυστερεί ο βραδινός του ύπνος εξαιτίας της προσκόλλησης του στη συσκευή με την οποία πλοηγείται στο διαδίκτυο.
Η νυχτερινή ενασχόληση με τα Social Media, φέρνει λιγότερο ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του δυσκολεύει τους έφηβους στο να παρακολουθήσουν το μάθημα της επόμενης μέρας, και να αποδώσουν τα μέγιστα στις σχολικές τους δραστηριότητες.
Στην έρευνα παρατηρήθηκε το επίσης ακραίο φαινόμενο κατά το οποίο μαθητές ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας ώστε να μην «μείνουν πίσω» στα νέα γεγονότα και την κινητικότητα των Μέσων. Σημαντικό ρόλο στη νυχτερινή σύγχυση αποδείχθηκε πως παίζουν οι συνεχόμενες ειδοποιήσεις που έρχονται από όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που δεν επιτρέπουν στο χρήστη έναν ήρεμο ύπνο μακριά από το κινητό.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, που δημοσιεύουν την έρευνα, εφιστούν την προσοχή στους γονείς και στην ανάγκη να σταθούν αρωγοί ώστε ο έφηβος να βρει τη χρυσή τομή για την ισορροπημένη χρήση του κινητού και του ίντερνετ.
- Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εγκαινιάζει τη σειρά διαλέξεων «Evolve Lecture Series» στο UNIC Athens, με πρώτο ομιλητή τον David Sinclair
- Ρεάλ Μαδρίτης: Ρήξη αχιλλείου ο Γκαρούμπα – Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο
- Ο συνιδρυτής της Anthropic ζητά από τις κυβερνήσεις να ελέγξουν την ΑΙ
- «Νόμιζα πως θα πεθάνω» – To ύποπτo ανεύρυσμα και τα αναφιλητά της Πενέλοπε Κρουζ στις Κάννες
- Τραμπ: Όλοι οι διαμεσολαβητές να υπογράψουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ – «Παράθυρο» και για το Ιράν
- ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δύναμη και κουράγιο Τραϊανέ. Είμαστε στο πλευρό σου» (pic)
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
- Ηράκλειο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση κακοποίησης της 3χρονης – Τα δύο νεκρά μωρά και το τεστ DNA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)


















































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442