Οι θύμησες των παιδικών μας χρόνων, ειδικά της σχολικής ζωής γενεών που μεγάλωσαν με τα διάσημα Αλφαβητάρια ζωντάνεψαν με τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο. Το Ημερολόγιο για το 2019 που προσέφερε η εφημερίδα είχε μια ιδιαιτερότητα. Κάθε μήνας ήταν εικονογραφημένος με κομμάτια από το Αλφαβητάριο. Η πολυτελής, σκληρόδετη έκδοση με τις αθάνατες εικονογραφήσεις του ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου, που συνόδεψαν τις μαθητικές μας ανησυχίες επί δεκαετίες έγινε ανάρπαστη.

Αυτή η μοναδική προσφορά εξαντλήθηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας γιατί η μνήμη των μεγαλύτερων δεν έσβησε ποτέ κι αυτή τη μνήμη των χρόνων της αθωότητας θέλησαν να την μεταβιβάσουν και στα σημερινά παιδιά.

Είναι οι εικόνες δύο αλφαβηταρίων. Το πρώτο, «Τα καλά παιδιά», με κείμενα του Επαμεινώνδα Γεραντώνη, πρωτοκυκλοφόρησε το σχολικό έτος 1949-50, την εποχή που τελείωνε ο εμφύλιος και σκοπό είχε, με ελκυστικές εικονογραφήσεις των ιστοριών της Αννας, του Ρήγα, της Νίνας, να συνδυάσει τη δημιουργική φαντασία με τη μάθηση της γλώσσας. Το δεύτερο, το «Αλφαβητάριο» που εισήγαγε στη γλώσσα τους μαθητές ως το τέλος της δεκαετίας του 1970, περιείχε τις ιστορίες της Αννας, του Μίμη, της Λόλας, πρωτοκυκλοφόρησε το 1955 με κείμενα των Ι.Κ. Γιαννέλλη και Κ. Σακκά κα καθρέφτισε τις κοινωνικές αλλαγές στη μεταπολεμική Ελλάδα, ο πληθυσμός της οποίας από το ύπαιθρο μεταφερόταν στις πόλεις.

Είναι οι εικόνες που άγγιξαν τις παιδικές καρδιές πολλών χρόνων και η ανάμνησή τους προξενεί συγκίνηση και χαρά.

Και καθώς το Ημερολόγιο έγινε ανάρπαστο αλλά όλοι θέλουν να το έχουν, τα ΝΕΑ αποφάσισαν να το επανακυκλοφορήσουν. Οσοι επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη μοναδική προσφορά θα μπορούν σε λιγότερες από 15 ημέρες και συγκεκριμένα το μεθεπόμενο Σάββατο 12 Ιανουαρίου. Μαζί με τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο εκείνης της ημέρας ξανά το Ημερολόγιο με εικόνες από τα θρυλικά Αλφαβητάρια.