Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου - Θα ενημερώσει τους ιεράρχες για το προσύμφωνο

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου – Θα ενημερώσει τους ιεράρχες για το προσύμφωνο

Μετά το κυβερνητικό «βατερλώ» με τους χειρισμούς στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο κ. Γαβρόγλου σπεύδει να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» δίνοντας διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα,  ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου προκειμένου να ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας – κυβέρνησης για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών αλλά και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κ. Γαβρόγλου επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία ημέρα πριν την τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου η οποία πραγματοποιείται αύριο Τρίτη. Ο υπουργός Παιδείας  μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις που υπήρξαν από το Φανάρι επειδή δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης, θα ενημερώσει τους Ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας.

Μετά το κυβερνητικό «βατερλώ» με τους χειρισμούς στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο κ. Γαβρόγλου σπεύδει να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» δίνοντας διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και επιχειρώντας να καθησυχάσει ότι διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών. Ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης όπου οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι διαφωνούν». Ο κ. Γαβρόγλου επιχείρησε – μάταια όπως φάνηκε – να πείσει τους ιεράρχες για διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές οι οποίες όμως – όπως είπε – «μπορούν να λυθούν».

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση» δήλωσε με νόημα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε εκφράσει από το καλοκαίρι του 2017 με επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος.

Με την επιστολή αυτήν, που στάλθηκε την 1η Αυγούστου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε φροντίσει να θέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ενώπιον των ιστορικών ευθυνών του, καθιστώντας σαφές πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ήταν σε καμία περίπτωση διατεθειμένο να δεχθεί να διαγραφούν από το Σύνταγμα οι αναφορές σε αυτό, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024