Επικοινωνιακές φιέστες για να τονωθεί η αισιοδοξία και να καλυφθεί η δυσαρέσκεια για το Μακεδονικό

Σαράντα πέντε ημέρες απέμειναν από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τουλάχιστον την επικοινωνιακή διότι η ουσιαστική θα αργήσει μερικές δεκαετίες ακόμη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει από τώρα τη φιέστα, με ή χωρίς γραβάτα, με την οποία θα επιχειρήσει να δώσει στον ελληνικό λαό ένα τόνο αισιοδοξίας. Μια αίσθηση ότι η χώρα απελευθερώθηκε από τα δεσμά των μνημονίων κι ότι μπορεί ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις να αποφασίζει.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αναλυθεί οι καταστάσεις που θα επικρατήσουν την επόμενη ημέρα από το τέλος τους προγράμματος, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει για ακόμη μια φορά στην επικοινωνιακή διαχείριση του ημερολογιακού τερματισμού του προγράμματος.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και όλος ο σχεδιασμός που γίνεται για έξοδο στις αγορές πριν από την 21η Αυγούστου, συγκλίνουν στην άποψη ότι η κυβέρνηση θα μετατρέψει σε φιέστα τη συγκυρία αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις προειδοποιήσεις για πολύ σκληρή εποπτεία, ίσως χειρότερη κι από αυτή που είχε η χώρα εντός μνημονίου.

Το «χαστούκι» των Γερμανών με τον ΦΠΑ στα νησιά και τα ισοδύναμα που απαίτησε, ήταν ένα μήνυμα στην Αθήνα να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες. Κι αν η εύρεση 28 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» του ΦΠΑ ήταν μικρή, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει τρόπους για να καλύψει περί τα 2 δις ευρώ, σε περίπτωση που προχωρήσει σε «πάγωμα» της περικοπής στις συντάξεις που η ίδια ψήφισε.

Στις 21 Αυγούστου

Ωστόσο, αυτά προς το παρόν δεν απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου που σχεδιάζει τη φιέστα στην Πνύκα στις 21 Αυγούστου, παρουσία προσωπικοτήτων από το εξωτερικό. Παράλληλα, σε μια κίνηση από αυτές που συνηθίζει να κάνει ο πρωθυπουργός, θα μεταβεί και στο Καστελόριζο για να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων με ένα συμβολισμό που θα θυμίσει ολίγον από… γραβάτα.

Τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας από το ακριτικό νησί είχε πει: «Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε», κατέληγε ο πρωθυπουργός.

Με τον συμβολισμό και την ιερότητα του χώρου της Πνύκας και με τα όσα θυμίζει στους Ελληνες το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να σκεπάσει την έντονη δυσφορία των πολιτών, τόσο για την υπόθεση του Μακεδονικού όσο και για το γεγονός ότι η έξοδος από τα μνημόνια δε σημαίνει και βελτίωση της καθημερινότητας.

Ο Τσίπρας θα παρουσιάσει το όραμά του για την εκτός μνημονίων Ελλάδα δίνοντας υπόσχεση στους Ελληνες ότι θα δουν καλύτερες ημέρες. Ενδεχομένως να αναφερθεί και στη Συνταγματική Αναθεώρηση που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κομβικό σημείο στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει.

Στην εκδήλωση στην Πνύκα, λένε οι πληροφορίες, έχει προσκληθεί ακόμη και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, και φυσικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία θα ξεδιπλωθεί στη ΔΕΘ όπου αναμένεται να γίνουν και οι προεκλογικές ανακοινώσεις για σειρά μέτρων βελτίωσης της καθημερινότητας, από πάγωμα περικοπών μέχρι και σταδιακή μείωση φόρων.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr