Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Κλίμα πολιτικής πόλωσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Κλίμα πολιτικής πόλωσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Με αφορμή την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016

Η ακρόαση του Πίτερ Στρζοκ από επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελίχθηκε σε ένα σόου υποκρισίας, χλευασμού και προώθησης των κομματικών θέσεων, με κύριο χαρακτηριστικό του φραστικούς διαπληκτισμούς μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών ελέω τηλεοπτικής μετάδοσης, σχολιάζει το CNN.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ως εισαγγελείς σε ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, προσπάθησαν να περιγράψουν τα μηνύματα κατά του Τραμπ που έστελνε ο Στρζοκ στην πρώην ερωμένη του, ως ένα σύμπτωμα εσωτερικής προκατάληψης του FBI, που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μάλερ διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ ο Στρζοκ απομακρύνθηκε από την ομάδα έρευνας που έχει συσταθεί για την υπόθεση αυτή, μόλις έγινε γνωστή η ανταλλαγή των επίμαχων μηνυμάτων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να τον υπερασπιστούν και να στρέψουν το ενδιαφέρον στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με έμφαση στο ενδεχόμενο της διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Από την άλλη μεριά, ο Στρζοκ εκμεταλλευόμενος την συμπεριφορά των κοινοβουλευτικών, χαμογελούσε πονηρά, καθώς αυτοί μιλούσαν ο ένας μετά τον άλλον, ενώ δεν δίστασε ν’ ανταποδίδει τα φραστικά πυρά σε όσους του απηύθυναν ερωτήσεις, αλλά και να τους φέρνει σε μία κατάσταση εκνευρισμού, όταν αρνούνταν να τις απαντήσει.

Παράλληλα, ο ίδιος, υπερασπίστηκε με πάθος το FBI σε μία επίθεση των Ρεπουμπλικάνων, υπογραμμίζοντας ότι η στάση τους αυτή, «διαβρώνει σε βάθος» την αξιοπιστία της αναφερόμενης υπηρεσίας. «Κατανοώ ότι ζούμε σε μία πολιτική εποχή, στην οποία οι επιθέσεις και οι υπαινιγμοί συχνά υπερτερούν απέναντι στην τιμιότητα και την ακεραιότητα», δήλωσε ο Στρζοκ ενώπιον των Επιτροπών Εποπτείας και Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον ρόλο εποπτείας του Κογκρέσου, αλλά ειλικρινά πιστεύω πως η σημερινή ακρόαση αποτελεί μία ακόμη νίκη για τον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

O Στρζοκ εξέφρασε «την μεγάλη λύπη του» για τον τρόπο με τον οποίο τα μηνύματα που έστελνε στην πρώην δικηγόρο του FBI Λίζα Πέιτζ πλήγωσαν τόσο την οικογένειά του, όσο και το FBI, ενώ κανένας δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει ως έναν μη μεταμελημένο μάρτυρα.

Ο ίδιος, δέχθηκε για ώρες τις φραστικές επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων, απαιτώντας χρόνο για ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Από την άλλη μεριά, όταν το θεωρούσε σκόπιμο, αρνούνταν ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις τους, μετά από την καθοδήγηση του δικηγόρου του, οδηγώντας τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη των δύο επιτροπών, σε απόγνωση.

«Θα ήθελα ν’ απαντήσω στην ερώτησή σας, αλλά επί τη βάσει των προβλεπομένων από το FBI, δεν μπορώ να συζητήσω το θέμα αυτό», απάντησε ο Στρζοκ στον Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Τζόρνταν, σε μία περίπτωση.

Από την ακρόαση δεν στάθηκε δυνατό ν’ αποκαλυφθούν νέα στοιχεία για την διεξαγωγή των ερευνών, τόσο για την Χίλαρι Κλίντον, όσο και για τον Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας του γενικότερου κλίματος πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης, υπό το οποίο αυτή πραγματοποιήθηκε.

Το FBI διερεύνησε την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο τρόπος αυτός διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, παραβίασε τα πρωτόκολλα ασφάλειας που εφαρμόζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ για τις επικοινωνίες των στελεχών της ηγεσίας. Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι ο χειρισμός της έρευνας αυτής, από το FBI, είχε ως συνέπεια την εκλογική της ήττα, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Δημοκρατικός Λούις Γκουτιέρεζ από το Ιλινόις χαρακτήρισε την κατάσταση με επίκεντρο τις επιδιώξεις της Ρωσίας, ως εξής: «Εντάξει, Κρεμλίνο είχες άλλη μία καλή ημέρα».

Είναι σίγουρο ότι η ανάγνωση των μηνυμάτων του Στρζοκ δυνατά από τους Ρεπουμπλικάνους στην αίθουσα, πυροδοτούσε διαδοχικά το εκρηκτικό κλίμα των αντιδράσεων από τις αναφορές που υπήρχαν σε αυτά για την «απαίσια συμπεριφορά» του Τραμπ, προκαλώντας το αίσθημα απέχθειας του Στρζοκ για τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ήρθατε εδώ και είπατε ότι ‘δεν έχετε κάποια προκατάληψη’» είπε ο Ρεπουμπλικάνος Λούι Γκόμερτ από το Τέξας. «Το είπατε με τόσο άμεσο τρόπο κι ενώ παρακολούθησα την κατάθεση που δώσατε, είπα σε κάποιους άλλους, ‘είναι πολύ καλός. Λέει ψέματα. Το ξέρουμε ότι λέει ψέματα και είναι πιθανό να περάσει και το τεστ με τον πολύγραφο’».

Λίγα λεπτά αργότερα, η ακρόαση κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ελέγχου όταν ο Γκόμερτ κατηγόρησε τον Στρζοκ ότι προκαλεί ενόχληση στον ίδιο, αλλά και σε άλλους πράκτορες του FBI. «Δεν μπορώ να συγκρατηθώ κι αναρωτιέμαι όταν σας βλέπω να κοιτάτε με πονηρό χαμόγελο, πόσες φορές εμφανιστήκατε με αυτό το αθώο βλέμμα μπροστά στην σύζυγό σας, ενώ της λέγατε ψέματα για την Λίζα».

«Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι εξοργιστικό», φώναξε ένας Δημοκρατικός.

Η Μπόνι Γουότσον Κόλεμαν επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα, αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει με εμάς; Χρειάζεστε τα φάρμακά σας».

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, κατηγορούσαν συνεχώς τον Στρζοκ για προκατάληψη, ενώ οι Δημοκρατικοί έδιναν έμφαση στην αποτυχία του ν’ αποκαλύψει ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ του Τραμπ και των Ρώσων πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ισχυριζόμενοι ότι η αντιπάθειά του για τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο, δεν αλλοίωσε την διεξαγωγή της έρευνας.

Σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή όλων, εκτός των μηνυμάτων του Στρζοκ. Μερικοί έκαναν αναφορά σε ερωτήσεις τους, στους ανθρώπους που έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία ή έκαναν αναφορά στα σημεία που θεωρούν ότι ο Τραμπ κινήθηκε λάθος.

Ο Γκουτιέρεζ προσπάθησε ν’ αποδείξει ότι ο Στρζοκ θα μπορούσε να βλάψει τον Τραμπ, αν το ήθελε. «Είχατε μία σχεδόν μαγική σφαίρα στα χέρια σας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την έρευνα. Την χρησιμοποιήσατε;» τον ρώτησε. «Όχι κύριε», απάντησε ο Στρζοκ.

Στην διάρκεια της ακρόασης, σημειώθηκαν αρκετές διακοπές από φωνές που καλούσαν όλους να επιστρέψουν στην τάξη, καθώς η διαδικασία εξελίσσοντας σε μια φαρσοκωμωδία.

«Σταματήστε να τον πιέζετε», φώναξε ένας Δημοκρατικός. «Σταματήστε να τον διακόπτετε», φώναξε ένας άλλος.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024