Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρώμη αρνείται να δεχθεί το πλοίο Aquarius

Η Ρώμη αρνείται να δεχθεί το πλοίο Aquarius

Ο νέος υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προωθεί ήδη τη σκληρή γραμμή στο προσφυγικό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Η κυβέρνηση αρνείται στους 629 πρόσφυγες και μετανάστες του πλοίου Aquarius να αποβιβασθούν στην Ιταλία.

Η Ιταλία επέλεξε τελικά να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο προσφυγικό. Η Ρώμη δεν αφήνει τους 629 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο πλοίο Aquarius να αποβιβασθούν σε κάποιο από τα λιμάνια της. Είναι απόφαση που έλαβε προσωπικά ο νέος υπουργός Eσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι και γραμματέας της Λέγκας.

Ο Σαλβίνι ζητά από την Μάλτα να δεχθεί το πλοίο της MKO SOS Mediterranèe σε δικό της λιμάνι αλλά μέχρι τώρα οι αντιδράσεις των αρχών τηςΜάλτας είναι αρνητικές. Διότι, όπως τονίζουν, οι επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο συντονίσθηκαν (όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα) από την Ιταλία.

Πρόκειται για μια σοβαρή αντιπαράθεση. Ως γνωστόν η Λέγκα θεωρεί ότι όλες οι χώρες της EE πρέπει να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού και απορρίπτει την μέχρι τώρα πολιτική αλληλεγγύης που θέλησε να εφαρμόσει η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

«Οι μετανάστες πρέπει να βοηθηθούν στο σπίτι τους»

Τις τελευταίες δυο ημέρες έφτασαν στην Ιταλία σχεδόν 1000 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο Ματέο Σαλβίνι προωθεί την σκληρή γραμμή και την γνωστή του άποψη ότι «οι μετανάστες πρέπει να βοηθηθούν στο σπίτι τους», ενώ τα Πέντε Αστέρια προσπαθούν να αποφύγουν την σύγκρουση με την Ευρώπη.

«Η Μάλτα δεν μπορεί να λέει πάντα όχι. Δεν θα επαναληφθεί ένα καλοκαίρι με συνεχείς, αδιάκοπες αφίξεις μεταναστών», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Eσωτερικών. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση της Ρώμης έχει υποσχεθεί ότι «δεν θα αφήσει να πεθάνει στην θάλασσα, ούτε έναν μετανάστη».

Μέχρι τώρασύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση στο Aquarius δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα: πλήρωμα και επιβάτες έχουν τρόφιμα για τις επόμενες δυο ημέρες. Αλλά είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί σύντομα κάποια λύση για να αποφευχθούν άκρως δυσάρεστες εξελίξεις.

Πριν λίγο πάντως με νέο tweet ο Σαλβίνι τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης Κόντε δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι δεν θα γίνει δεκτό σε ιταλικό λιμάνι ούτε το πλοίο See Watch 3, στο οποίο αυτήν την ώρα επιβιβάζονται μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024