Προβληματισμός και σκέψεις για αλλαγή σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για «καθαρή έξοδο» στις αγορές, επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η Ιταλία με το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει επηρεάζει αρνητικά τόσο την Ευρωζώνη όσο και την Ελλάδα με την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις για το πώς θα αντιμετωπίσει τις εξελίξεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αφού θα κληθεί να δανειστεί από τις αγορές με «φουσκωμένα» επιτόκια λόγω της ιταλικής κρίσης. Εφόσον βεβαίως συνεχιστεί η αναταραχή και δεν υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα είναι «κλειστή» η πόρτα των αγορών και η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους θωράκισης της οικονομίας, όπως π.χ. τη χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» ασφαλείας που διαθέτει.

Όπως σχολιάζει και ο Guardian τα γεγονότα στη Ρώμη προκαλούν ένα αίσθημα deja vu στην Αθήνα και η νευρικότητα εντείνεται, υπογραμμίζοντας ότι η αναταραχή στην Ιταλία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη ώρα για την Ελλάδα.

«Ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, η υπερχρεωμένη χώρα επεδίωκε την επιστροφή στην κανονικότητα αυτό το καλοκαίρι» γράφει η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, οι οποίες πλέον περιορίζονται.

Σε δηλώσεις ανώτερου στελέχους της ΤτΕ στην ίδια εφημερίδα τονίζονται τα εξής: «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μας ανησυχεί αφάνταστα. Οι αγορές ομολόγων τρελάθηκαν στη νότια Ευρώπη. Με τέτοια επιτόκια είναι εντελώς απαγορευτικό για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα.»

Η Ελλάδα, τονίζει ο Guardian, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είναι ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές και ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε χθες ότι η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που ταλανίζονται από πολλά προβλήματα δεδομένων των ποσών που οφείλει η χώρα σε μέλη της ευρωζώνης και της απροθυμίας ορισμένων κρατών να δανείσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα -αποδέκτη της μεγαλύτερης διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναγάγει την «καθαρή» έξοδο από την εποπτεία των διεθνών πιστωτών σε κεντρικό θέμα της προσπάθειας της κυβέρνησής του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς στις δημοσκοπήσεις παραπαίει λόγω των περικοπών που επέβαλε σε μισθούς και συντάξεις συμμορφούμενη με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Κάθε σύσταση να δοθεί στην Αθήνα μια νέα οικονομική γραμμή στήριξης -πρόταση που υιοθέτησε ανοικτά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- απορρίπτεται κατηγορηματικά. Η χρηματοοικονομική αναταραχή στην Ιταλία βάζει στον πάγο τις ελπίδες για “καθαρή έξοδο”», γράφει.

Κουτεντάκης: Δεν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καθαρή»

Αποστάσεις από το αφήγημα της καθαρής εξόδου από καθεστώς μνημονίων κράτησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πήρε σαφής αποστάσεις λέγοντας πως “η καθαρή έξοδος έχει απροσδιόριστο χαρακτήρα”. “Αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο εποπτείας που το συνοδεύει θα τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας”, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, έστειλε αυστηρό και ρεαλιστικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο λέγοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα περιθώριο εφυσηχασμού. “Το μήνυμα που στέλνει η έκθεση μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφυσηχασμού, ότι λύθηκαν τα προβλήματα και μπαίνουμε πλέον χωρίς αγωνία στα επόμενα χρόνια” δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα περιθώριο και συνολική χαλαρότητα στην οικονομία. Όσον αφορά την εποπτεία μετά την λήξη του μνημονίου υποστήριξε πως το πλαίσιο της θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι όροι της εξόδου απο το μνημόνιο έχουν τρείς πλευρές: την ολοκλλήρωση της τέταρτης αξιολόγισης, τον καθορισμό της εποπτείας και την εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Σχετικά με το κόψιμο των συντάξεων απο την 1.1.2019 και την μείωση του αφορολόγητου σημείωσε ότι είναι μέτρα που νομοθετήθηκαν προληπτικά και έχουν συμφωνηθεί, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεί τα ποσά απο άλλους πόρους προσθέτοντας όμως ότι αν γίνει κάποια αλλαγή τίθεται ζήτημα αξιοπιστία.

Στο θέμα της ενδεχόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης έριξε το μπαλάκι στην πλευρά των πιστωτών για το ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί λέγοντας ότι, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση.

Η ανησυχία Κοστέλο

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία ανέφερε ότι σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία όμως, όπως είπε, στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα. Αφενός, η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών και αφετέρου, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Σόλτς: Τέλος Ιουνίου η απόφαση για χρέος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters αναφέρει πως οι αποφάσεις του Βερολίνου σχετικά με το ελληνικό χρέος θα καθυστερήσουν.

«Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ανέφερε επίσης πως οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.