Μ.Μποζντάγ: Η Τουρκία δεν είναι υπέρ μίας χώρας ούτε εναντίον κάποιας άλλης στη Συρία
Δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης για το Συριακό
Η Τουρκία δεν είναι υπέρ μίας χώρας ούτε εναντίον κάποιας άλλης στη Συρία και η πολιτική της στην περιοχή είναι διαφορετική από εκείνη του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Τα σχόλια του Μποζντάγ, που είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, δόθηκαν ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για ένα σχόλιο που είχε κάνει νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε δηλώσει πως η υποστήριξη της Τουρκίας στα πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας έδειξε ότι «διαχώρισε τη θέση της» από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία εξαπέλυσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας την Παρασκευή, σε μια επιχείρηση που σύμφωνα με το Πεντάγωνο υπήρξε απόρροια στοιχείων ότι ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ευθύνεται για μια επίθεση με χημικά όπλα στην οποία χρησιμοποιήθηκε, το λιγότερο, αέριο χλωρίου.
«Η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι υπέρ μίας χώρας ή εναντίον μιας άλλης. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία» δήλωσε ο Μποζντάγ στους δημοσιογράφους στο Κατάρ.
«Δεν έχουμε κοινή στάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των YPG, η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Είμαστε επίσης εναντίον της άνευ όρων υποστήριξης του (συριακού) καθεστώτος και διαφωνούμε με το Ιράν και τη Ρωσία γι’ αυτό» είπε.
Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν για την εν μέρει αποκλιμάκωση της βίας στη Συρία, η Άγκυρα ζητά εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Οι κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ είναι η Μόσχα και η Τεχεράνη.
Η Τουρκία διαφωνεί επίσης έντονα με την Ουάσιγκτον για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, η οποία κατά την Άγκυρα είναι τρομοκρατική και συνδέεται με τους κούρδους μαχητές που πραγματοποιούν από το 1984 αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.
Η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων, λέγοντας πως στέλνουν ένα μήνυμα προς τον Άσαντ. Ο Μποζντάγ είπε πως η Τουρκία δεν διστάζει να συνεργάζεται με οποιαδήποτε χώρα προασπίζεται «σωστές αρχές» στη Συρία.
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Τουλάχιστον 13 τραυματίες, αναφορές για ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442