Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δήλωσε σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα «μπορεί να βασιστεί στην Πορτογαλία σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την προετοιμασία του μέλλοντος».

Σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο Πορτογάλος πρόεδρος επαίνεσε την Ελλάδα για το θάρρος και την αντοχή της στην αντιμετώπιση πολυάριθμων προκλήσεων τις οποίες η Πορτογαλία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επίσης.

Σε τελική ανάλυση, απέχουμε μόλις τρεις μήνες από μια ιστορική ημερομηνία για την Ελλάδα και η χώρα γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί στην Πορτογαλία σε αυτή τη στιγμή που είναι τόσο σημαντική, σημείωσε.

Ο ντε Σόουζα είχε ήδη αναφερθεί στην ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όταν είχε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πορτογάλος ηγέτης υπογράμμισε τις ομοιότητες μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας.

«Είμαστε δημοκράτες, κράτη πρόνοιας, Ευρωπαίοι – Νοτιοευρωπαίοι, αλλά έχουμε μια ευρεία εικόνα της Ευρώπης που μας επιτρέπει να μιλάμε και να διασφαλίσουμε τη σύγκλιση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την προάσπιση των ίδιων αρχών», πρόσθεσε.

«Όλοι εμείς έχουμε χρέος προς τους Έλληνες»

Τον σεβασμό του προς τον ελληνικό λαό για τις θυσίες, που μπόρεσε να κάνει, για την αξιοπρέπεια, που ανέκαθεν επέδειξε, αλλά και για την προσήλωση και αποφασιστικότητά του, από την οποία ποτέ δεν παρέκλινε, παρά την σκληρή οικονομική και δημοσιονομική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας κ. Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε, o Πορτογάλος πρόεδρος, τα πρόσφατα διδάγματα του τόσο δύσκολου παρελθόντος πρέπει να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω προς μια ολοκληρωμένη νομισματική και οικονομική ένωση και κάλεσε να αντιμετωπίσουμε με φιλοδοξία το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και να παλέψουμε για την διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Παλεύουμε για την ζωή και την αξιοπρέπεια. Δεχόμαστε στους κόλπους μας χιλιάδες πρόσφυγες, αντιμετωπίζουμε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και κάποια μέρα όλοι θα μπορέσουμε να πούμε ότι τα καταφέραμε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή παράδοση φιλοξενίας και ασύλου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. ντε Σόουζα.

Παράλληλα, εξέφρασε την στήριξη της Πορτογαλίας προς την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Όλοι εμείς έχουμε χρέος προς τους Έλληνες» και σημειώνοντας ότι «Οι Πορτογάλοι είμαστε υπερήφανοι, που βρισκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα ανά πάσα στιγμή την δύσκολη αυτή εποχή».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε επίπεδο κράτους, ενστερνιζόμαστε τις αρχές της Ευρώπης αναφορικά με την προστασία και επαγρύπνηση των εξωτερικών συνόρων μας, των ελληνικών συνόρων, που είναι επίσης και σύνορα της Πορτογαλίας- όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- και έκανε λόγο για προστασία των συνόρων του κοινού μας «σπιτιού», που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο κ. ντε Σόουζα αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που ενώνουν και εμπνέουν τον ελληνικό και πορτογαλικό λαό και έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παυλόπουλου υπογραμμίζοντας την πνευματική και πολιτική συμβολή του στην σημερινή δύσκολη συγκυρία και στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Κοινή προσέγγιση Ελλάδας – Πορτογαλίας

Την κοινή προσέγγιση Ελλάδας και Πορτογαλίας για την επίλυση κυρίαρχων θεμάτων που έχουν τεθεί ενώπιον της ΕΕ -κυρίως της οικονομικής κρίσης, των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και της κρίσης του πολιτικού προσανατολισμού- επαναβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας.

Κατά την επίσκεψη του πορτογάλου προέδρου, Μαρτσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και εκπροσώπους της εθνικής αντιπροσωπείας, οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στις κοινές ιστορικές και πολιτισμικές διαδρομές που ενώνουν τους δύο λαούς, στις άριστες μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στο κοινό μέτωπο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σε αυτή την ιστορική φάση, οι δύο λαοί βρίσκονται μπροστά στην επίλυση των πολύ μεγάλων αυτών προβλημάτων προσθέτοντας πως δεν είναι μόνον η Μεσόγειος ή η ιστορία που μας ενώνουν πλέον, είναι και η οικονομική κρίση, η κρίση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η κρίση πολιτικού προσανατολισμού, που συνυπάρχουν στην Ε.Ε. «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών συμμετέχουν ενεργά και πρωταγωνιστούν στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο ως συνεργασία των χωρών του Νότου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος κάθε κυβέρνησης, αλλά και ως λαοί που έχουμε βιώσει αυτά τα προβλήματα και θεωρούμε ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν η Ε.Ε. θέλει να έχει πραγματικά μέλλον» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Επισήμανε μάλιστα, ότι επειδή κι εμείς τον ερχόμενο Αύγουστο, ελπίζουμε ότι τυπικά θα βγούμε από τις μνημονιακές οικονομικές δεσμεύσεις, η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία και η ανταλλαγή εμπειριών μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Από την πλευρά του, ο πορτογάλος πρόεδρος εξέφρασε τον μεγάλο θαυμασμό του για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση προσφύγων και μεταναστών, καθώς και «τον γενναίο τρόπο» με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε μια μακρά περίοδο κρίσης και στερήσεων, καθώς – όπως είπε χαρακτηριστικά – «βαίνουμε στο τέλος αυτής της περιόδου πολύ σύντομα».

«Από την πρώτη στιγμή η Πορτογαλία βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και δίπλα στα ευρωπαϊκά ιδεώδη που διαπνέουν τη στάση αυτή» είπε ο κ. Ντε Σόουζα και προσέθεσε ότι επίσης η Πορτογαλία, περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ευόδωση των κόπων «μιας μακράς προσπάθειας που τώρα φτάνει στη λήξη της, κατά την οποία οι Έλληνες κατάφεραν με τις στερήσεις και τις θυσίες τους να ολοκληρώσουν μια διαδικασία την οποία παρατήρησε και η Ευρώπη και εμείς».

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, παρείχε τη δέσμευση ότι από κοινού «θα είμαστε εδώ, παρόντες, να παρακολουθήσουμε μια Ευρώπη που θα γίνει πιο δίκαιη, πιο κοντινή στον πολίτη, πιο προσηλωμένη στις αρχές του δικαίου, στις αρχές της απασχόλησης και της ευημερίας για όλους».

Συμφωνία με Ελλάδα για πρόσφυγες

Νωρίτερα, σε δεξίωση που παρέθεσε για την πορτογαλική κοινότητα της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του συμφωνεί με την Ελλάδα στα βασικά σημεία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατανοεί και υποστηρίζει το «ελληνικό παράδειγμα» όσον αφορά στην υποδοχή των προσφύγων.

«Το σύνταγμα της Πορτογαλίας μιλά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα αυτή τη συνταγματική επιταγή: τον σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιοι και αν είναι. Και αυτή είναι η θέση μας για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες», είπε ο πορτογάλος πρόεδρος.

Στην ομιλία του, ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινή άποψη για πολύ ευαίσθητα θέματα» όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ. «Η Πορτογαλία και η Ελλάδα συμφωνούν στις βασικές πλευρές αυτών που πρόκειται να συζητηθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια», τόνισε.

Ο πορτογάλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς που είναι προφανείς, όπως το τι συμβαίνει με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και ότι υπάρχουν κοινές θέσεις και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και η εσωτερική και εξωτερική πολιτική και θεσμική θέση της ΕΕ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο