Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Γιατί ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Που το πάει ο Ερντογάν; Γιατί αυτό το πολεμοκάπηλο παραλήρημα των τελευταίων ημερών πρέπει να μας ανησυχεί; Είναι αντιπερισπασμός γιατί είναι στριμωγμένος στο Αφρίν της Συρίας ή μήπως υπάρχουν άλλες αιτίες για τις οποίες η Τουρκία ανάβει φωτιά στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο;

Που το πάει ο Ερντογάν; Γιατί αυτό το πολεμοκάπηλο παραλήρημα των τελευταίων ημερών πρέπει να μας ανησυχεί; Είναι αντιπερισπασμός γιατί είναι στριμωγμένος στο Αφρίν της Συρίας ή μήπως υπάρχουν άλλες αιτίες για τις οποίες η Τουρκία ανάβει φωτιά στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο;

Είναι ερωτήματα που έχουν τεθεί από πολλούς ακούγοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να καλεί τον τουρκικό λαό να είναι έτοιμος για επιστράτευση μέχρι το καλοκαίρι. Ή όταν ο πρωθυπουργό; Γιλντιρίμ να δηλώνει ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει οπουδήποτε απειλές, και στη Συρία και στο Αιγαίο.

Το βασικό ερώτημα είναι βεβαίως αν υπάρχουν σενάρια πολέμου στο τουρκικό επιτελείο ή αν πρόκειται για λεονταρισμούς με απώτερους σκοπούς.

Είναι δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία, οι πιέσεις των ακραίων στην κυβέρνηση αλλά και η επιχείρηση στο Αφρίν που δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο περίμενε ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπό ασφυκτικές πιέσεις ο Τούρκος πρόεδρος μιλά καθημερινά και απειλεί θέλοντας να εξάγει την κρίση, να φανατίσει τον κόσμο και να στρέψει την προσοχή στον Αιγαίο και την Κύπρο, περιοχές που «πουλάνε» στο εσωτερικό της χώρας του.

Όμως, στο παιχνίδι των απειλών κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά και ο «χρυσός» των ενεργειακών κοιτασμάτων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί με προσοχή τις τουρκικές πολεμικές ιαχές, η κυβέρνηση Ερντογάν «χτίζει» μια κρίση στην ΑΟΖ της Κύπρου διότι θέλει να γίνει κι αυτή ενεργός «παίκτης» της περιοχής. Να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην «μοιρασιά» των χρυσοφόρων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η Αγκυρα δεν επιθυμεί πλέον να ανοίξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Επιδιώκει να λυθεί το θέμα της «μοιρασιάς» ανεξαρτήτως αν θα λυθεί το πολυετές πρόβλημα της Κύπρου. Επιδιώκουν πλέον δύο κράτη στη Μεγαλόνησο και αδιαφορούν για το αν θα υπάρξει διέξοδο στο πολυετές αδιέξοδο του Κυπριακού.

Όπως λένε οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Τουρκία θέλει να γίνει… συνέταιρος με Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ και Αίγυπτο. Επιδιώκει να γίνει συνομιλητής για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή και γι’ αυτό κάνουν «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ αποκλείοντάς την ή απειλώντας με βύθιση το ιταλικό γεωτρύπανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία επικράτησε μεγάλη αναστάτωση κι ασκήθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο, με τις εκλογές να είναι προ των πυλών και τους φόβους για νέα πολιτική κρίση, στην Ιταλία δεν είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις ρήξης με τους Τούρκους.

Σύμφωνα με την Αθήνα, πολλά πλέον θα κριθούν από τη στάση των Αμερικανών και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί τους για την ευρύτερη περιοχή. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στην Αγκυρα, η Ουάσιγκτον όμως κρατά ουδέτερη στάση.

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα έρθουν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ δύο αμερικανικά πλοία της εταιρείας Exxon/Mobil όπου θα κάνουν έρευνες ενώ τον ερχόμενο Οκτώβριο ενδεχομένως να κατέβει και γεωτρύπανο. Αγνωστο είναι αν θα επισκεφτεί την Κύπρο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον, μια επίσκεψη που θα έχει ιδιαίτερα υψηλούς συμβολισμούς.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024