Σε ρυθμούς ξέφρενου γλεντιού ζει η Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Οι καρναβαλικές παρελάσεις συνδυάζονται αρμονικά με την παράδοση, καλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν αφήνοντας πίσω την γκρίζα καθημερινότητα.

Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων. Από Γενίτσαρους και Μπούλες στη Νάουσα, Φανούς στην Κοζάνη και Κουδουνοφόρους στο Σοχό Θεσσαλονίκης έως τη μεγαλειώδη παρέλαση της Ξάνθης και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Η αυλαία πέφτει την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού και σαρακοστιανά εδέσματα.

Βασίλισσα του κεφιού η Ξάνθη

Βασίλισσα του καρναβαλιού παραμένει η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα και με 53 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων. Περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές και 80.000 επισκέπτες συμμετέχουν στο αποκριάτικο ξεφάντωμα, που κορυφώνεται την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, με τη μεγάλη παρέλαση.

Ο τίτλος των φετινών γιορτών είναι «Καρναβάλι των Χρωμάτων», καθώς δεκάδες άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι, ξεχύνονται στους δρόμους της Ξάνθης σε ξέφρενους ρυθμούς, δημιουργώντας μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.

Μετά την ολοκλήρωση της  εντυπωσιακής παρέλασης ακολουθεί στις 6:30 το απόγευμα το Κάψιμο του Τζάρου, ένα ομοίωμα του βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά, δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό.

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Το έθιμο της Καμήλας στη Σταυρούπολη Ξάνθης

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης. Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής περιμένουν να υποδεχθούν τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης, άλλα και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά ενός φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.

Στη Σταυρούπολη, στις 12 το μεσημέρι, αναβιώνει το έθιμο της Καμήλας.  Οι κάτοικοι με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους, θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της Καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε τη δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα, σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Στην κεντρική πλατεία Σταυρούπολης θα αναβιώσει επίσης το εθιμικό δρώμενο των Κορδελάτων της Νάξου. Οι Κορδελάτοι φορούν φουστανελά φτιαγμένη από «γύρο» (στρωσίδι  κρεβατιού), άσπρο πουκάμισο και φέσι, όλα στολισμένα με χρωματιστές κορδέλες και άλλα στολίδια.

Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί το έθιμο του Μπέη. Ο Μπέης, τούρκος αξιωματικός φοροεισπράκτορας με τη γυναίκα του και ένα θίασο αποτελούμενο από τον Αράπη τον Καδή, δικαστή με τους τέσσερις ακολούθους τον κλητήρα, τον χωροφύλακα, τον γιατρό και άλλους, επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού.

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα

Το κέφι, οι αστεϊσμοί, τα πειράγματα, αλλά κυρίως οι μεταμφιέσεις κυριαρχούν στη Νάουσα. Οι μέρες χαρακτηρίζονται από αυθορμητισμό και ενθουσιασμό, ενώ η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες.

Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χρονολογούνται από το 18ο αιώνα.

Το ντύσιμο, το μάζεμα των μπουλουκιών, το προσκύνημα, οι χοροί και τα όργανα κρατούν εδώ και χρόνια τους ίδιους κανόνες. Το έθιμο ξεκινά από τις 9 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με τον «Τελευταίο χορό», όπου τα μπουλούκια χορεύουν πριν αποχωρήσουν.

Την Καθαρά Δευτέρα τα μπουλούκια κυκλοφορούν και πάλι στους δρόμους της Νάουσας, αλλά χωρίς το προσωπείο, ενώ σε αρκετές περιοχές του δήμου στήνεται γλέντι με  παραδοσιακούς μεζέδες και άφθονο κρασί.

Το άναμμα των Φανών στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, αναβιώνει το έθιμο του Φανού, με φωτιές και υπαίθρια γλέντια να στήνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού.

Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Πριν από το άναμμα των Φανών από το δήμαρχο Κοζάνης, σε 14 διαφορετικά σημεία, προηγείται η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου.

Οι «Μπουμπούνες» της Καστοριάς

Στην Καστοριά την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», στις πλατείες της πόλης. Μικροί και μεγάλοι ανάβουν τις φωτιές, ενώ ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς.

Οι κουδουνοφόροι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

Με ζουρνάδες και νταούλια εκτυλίσσεται το δρώμενο «Κουδουνοφόροι» στον Σοχό Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας.

Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην περιοχή του Σοχού, την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται παρωδία γάμου και παραδοσιακοί χοροί, ενώ την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο της συγχώρεσης «Προσταβάνι», όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση.

Το έθιμο της Λάμκας στη Νάουσα

Εκατόν είκοσι τυμπανιστές και 90 μαζορέτες ανοίγουν σήμερα, Σάββατο, τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και χιλιάδων καρναβαλιστών στην πόλη της Νάουσας.

Την Κυριακή της Αποκριάς, στις 6 το απόγευμα, στο γήπεδο θα αναβιώσει το έθιμο της Λάμκας, ενώ στις 8 το βράδυ ακολουθεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου με υπερθέαμα από πυροτεχνήματα.

Η Αποκριά στη Χαλκιδική

Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής την Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των καρναβαλιστών, επί της οδού Πολυτεχνείου. Το γλέντι θα συνεχιστεί σε λάτιν ρυθμούς στο δημαρχείο και με παραδοσιακούς στην πλατεία των Έξι Βρύσεων.

Απο τις 11 το πρωί της Κυριακής θα σερβίρονται δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές, παραδοσιακός χαλβάς και κρασί.

Για την Καθαρά Δευτέρα προγραμματίζονται παραδοσιακά γλέντια, πέταγμα χαρταετού, λαγάνες και νηστίσιμοι μεζέδες σε αρκετά σημεία του δήμου Πολυγύρου.

Το γλέντι στην Κατερίνη

Σε ξέφρενους ρυθμούς γιορτάζει το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και η πόλη της Κατερίνης. Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί στις 11:30 το πρωί αποκριάτικο πάρκο με χορό και μουσική, ενώ το βράδυ θα αναβιώσει στην Πλατεία Δημοκρατίας το έθιμο «Το Κάψιμο του Φανού».

Η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί από το πρωί στην Παραλία Κατερίνης με τα παραδοσιακά κούλουμα.

Το καρναβάλι σε Κρύα Βρύση και Σκύδρα Πέλλας

Με το 1ο Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού ανοίγει η αυλαία του τριήμερου στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί στις 4 το απόγευμα η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ενώ η διασκέδαση θα συνεχιστεί με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην Κεντρική Πλατεία και με τα χάλκινα της Γουμένισσας.

Επίσης, την Κυριακή της Αποκριάς, στις 4 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με τη συμμετοχή πολλών ομάδων και αρμάτων καρναβαλιστών, μπροστά από το δημαρχείο της Σκύδρας, στην Πέλλα. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου και ένα υπερθέαμα χρωμάτων και βεγγαλικών.

Για την Καθαρά Δευτέρα προγραμματίζονται Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα, ορχήστρα, μουσική, τραγούδια στην πλατεία Δημοκρατίας και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του δήμου Σκύδρας.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο