Μυστικότητα στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Αν και οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς συζήτησαν χθες στη Βιέννη σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες σημαίνει ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι πτυχές του «Μακεδονικού».
Αν και οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς συζήτησαν
χθες στη Βιέννη σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το γεγονός ότι η
συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες σημαίνει ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι
πτυχές του «Μακεδονικού» και πως αυτές συζητήθηκαν διεξοδικά.
Στο επίκεντρο τίθενται βεβαίως τα ζητήματα της ονομασίας και της αλλαγής του Συντάγματος. Εφόσον οι δύο όροι της ελληνικής πλευράς για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ γίνουν αποδεκτοί, τότε η συζήτηση μπορεί να προχωρήσει σε δευτερεύοντα θέματα.
Η Αθήνα επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις έως ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, το λεγόμενο «σύμφωνο» που εισηγείται ο Νίκος Κοτζιάς.
Εν τω μεταξύ, σε αυτή τη φάση, τις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι αναλαμβάνουν πλέον οι ίδιοι οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως φάνηκε από τις επαφές των τελευταίων 24ώρων, βάζοντας στον «πάγο» τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Το γεγονός αυτό προϊδεάζει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τους δύο υπουργούς να συνομιλούν απευθείας και εν συνεχεία να ενημερώνουν τον Μάθιου Νίμιτς.
Οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ πρόκειται να συναντηθούν κε νέου την Πέμπτη στη Σόφια, όπου διεξάγεται το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
in.gr
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
- Βίρτους Μπολόνια – Χάποελ Τελ Αβίβ 74-79: Σπουδαίο διπλό για την ομάδα του Ιτούδη και κορυφή στη Euroleague
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά το τέλος της 15ης αγωνιστικής – Σε ποια θέση βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Ο ράπερ The Game «ζητά συγγνώμη» που αποκάλυψε ότι έχει κοιμηθεί με την Κιμ Καρντάσιαν
- Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 98-85: Κλάιμπερν και Πάντερ «καθάρισαν» στη Βαρκελώνη
- Μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό στο νοσοκομείο Αιγίου
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)



















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442