Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο - Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο – Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση κατά των διατάξεων για απεργίες και οικογενειακά επιδόματα ενώ έντονες συζητήσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση επιστολής της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάς Γεννιά προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να επανεξεταστεί το θέμα των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το «σφυροκόπημα» της
αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση κατά των διατάξεων για απεργίες και οικογενειακά
επιδόματα ενώ έντονες συζητήσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση επιστολής
της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάς Γεννιά προς τον πρωθυπουργό με την
οποία ζητά να επανεξεταστεί το θέμα των επιδομάτων για τρίτεκνους και
πολύτεκνους.

Το πολυνομοσχέδιο έχει εισαχθεί από τις 10 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων να τοποθετούνται επί των επίμαχων διατάξεων ενώ τη Δευτέρα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η ψήφιση του σ/ν.

Μέχρι στιγμής, τα οικογενειακά επιδόματα και η εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα της αντιπαράθεσης.

Πριν από λίγο, ο εισηγητής της ΝΔ Χρίστος Δήμας ανέγνωσε χθεσινή επιστολή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητεί να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τα επιδόματα, διότι θα οδηγήσουν στην κατάργηση της στήριξης πολλών οικογενειών με τρία τέκνα και άνω.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό, την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και σημειώνει ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργείται επί της ουσίας η δυνατότητα λήψης των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων για μεγάλη μερίδα οικογενειών με τρία τέκνα και άνω.

Η κ. Γεννιά χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην υπάρχει διαβάθμιση στο απαιτούμενο εισόδημα των οικογενειών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

« Πριν από λίγο, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννιά εξέφρασε την απορία της πώς μια επιστολή, που εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας που οφείλουν να έχουν οι βουλευτές με τους υπουργούς, βρέθηκε στα χέρια του κ. Χρίστου Δήμα. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα καταψήφισης, πολύ περισσότερο που αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα επιδόματα. Επισήμανα την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για εξορθολογισμό» ανέφερε.

Χθες, ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

«Σφυροκόπημα» από φορείς κατά κυβέρνησης

Η εισαγωγή ειδικής απαρτίας για κήρυξη απεργίας από επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία, βρέθηκε την Πέμπτη στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος στη διαδικασία ακρόασης φορέων. Σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε τη διάταξη ο ΣΕΒ, που υπογράμμισε όμως πως είναι οριακού χαρακτήρα γιατί υπάρχει ζήτημα εκδημοκρατισμού των διαδικασιών που αφορούν στη λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας.

Σε θέση άμυνας η Αχτσιόγλου για τις απεργίες

«Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των αλλαγών για κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία. Όπως διευκρίνισε το «50 συν 1» που προβλέπεται στην διάταξη, αφορά στην απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση και όχι στη λήψη απόφασης.

Δυο δε 24ωρα μετά την εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της, η υπουργός πέρασε στην «αντεπίθεση», κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι εκτοξεύοντας υπερβολές και ανακρίβειες «σκορπίζει την ηττοπάθεια στους εργαζομένους».

Από τα πυρά της δεν γλίτωσε ούτε η ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών» αφού η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία «50 συν 1» της ΓΣ εργαζόμενων, ώστε να αποφασιστεί απεργία.

ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματικός περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος

O Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του» ενώ όπως είπε προχωρά σε αντισυνταγματικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία.

«Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί στη λογική. Διαγκωνίζονται ποια από τις δύο θα φέρει τη χειρότερη διάταξη», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Προηγουμένως, αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον ξεπερνούν τα κατώτερα όρια εισοδήματος που ορίζουν οι νέες διατάξεις. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια πλήττονται όλοι οι μισθωτοί.

ΑΔΕΔΥ: Ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος

Ο Ι.Παϊδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι η ρύθμιση που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο για την απαρτία στην κήρυξη απεργίας στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.

«Είναι αδιανόητο ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία, αλλά να μπαίνει η δαμόκλειος σπάθη του 50+1 των οικονομικά ενήμερων εργαζομένων», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι είναι αδιανόητο σήμερα ένα κόμμα με ποσοστό 30%-33%, δηλαδή με το 1/3 του ελληνικού λαού, να μπορεί να κυβερνά τη χώρα και συλλήβδην να απορρίπτονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι ο πυρήνας και η καρδιά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Σε 1600 σελίδες ούτε ένα αίτημα του εργατικού κινήματος

Ο Ι.Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα στις «1.600 σελίδες του νομοσχεδίου, δεν βρίσκεται ούτε ένα αίτημα από το εργατικό κίνημα, αλλά ξανά βρίσκονται διαχρονικές απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών».

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024