Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η Ευρωβουλή
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ανασταλεί η -ουσιαστικά παγωμένη- ενταξιακή διαπραγματεύση με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που κάνει τον πρόεδρο «σουλτάνο». Η τουρκική πλευρά απέρριψε άμεσα «κάθε πρόταση για αναστολή», έστω κι αν έχει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ανασταλεί η -ουσιαστικά παγωμένη- ενταξιακή διαπραγματεύση με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που κάνει τον πρόεδρο «σουλτάνο».
Η τουρκική πλευρά απέρριψε άμεσα «κάθε πρόταση για αναστολή», έστω κι αν έχει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς. Την θέση αυτή επανέλαβε από την Άγκυρα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.
Το ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να αναστείλουν τυπικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η [τουρκική] συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές».
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε το ψήφισμα λέγοντας πως «δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.
Ο επίτροπος Χαν από την πλευρά του επανέλαβε πως η Τουρκία «οφείλει να σέβεται τις Αρχές του Κράτους Δικαίου» και πως ήγειρε και το ζήτημα της σύλληψης ακτιβιστών.
«Δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις» είπε αιχμηρά ο ευρωπαίος επίτροπος.
Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι περιορισμένη σε ζητήματα διεύρυνσης, ειδικά κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ τόσο η Άγκυρα όσο και οι Βρυξέλλες ή οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν φανεί να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την διαδικασία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καθημερινοί τρόπο για να βάλεις «στοπ» στο νυχτερινό τσιμπολόγημα
- Καιρός: Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις τη Δευτέρα
- Ξεφουσκώνει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» με τα νέα όρια
- Αστέρας του Χάρι Πότερ πήγε να βοηθήσει γυναίκα που έκλαιγε στον δρόμο και «έφαγε» κουτουλιά
- Είσαι single και δεν ξέρεις γιατί; Μια έρευνα έχει τις απαντήσεις
- Θα καταφέρει η «Ενεργή Μάχη» να κερδίσει το στοίχημα της πρόληψης των πυρκαγιών;
- Ο αναθεωρητισμός Τραμπ και οι τρεις επιλογές της Ευρώπης
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Η σύζυγός του κατέθεσε επιστολή στήριξης παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442