Περικοπές δαπανών στη Γαλλία για να μείνει το έλλειμμα εντός στόχων
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επέκρινε με σφοδρότητα την δημοσιονομική «απόκλιση» των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από αυτήν του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ και εξήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί αυτή η «απαράδεκτη» κατάσταση και να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επέκρινε με σφοδρότητα την δημοσιονομική «απόκλιση» των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από αυτήν του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ και εξήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί αυτή η «απαράδεκτη» κατάσταση και να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σε μια σύντομη δήλωσή του προς τον Τύπο, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα μιας έκθεσης του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα: «είναι σκληρά, είναι απερίγραπτα», είπε σε καταγγελτικό τόνο, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση Ολάντ -του οποίου πάντως υπουργός Οικονομίας από το 2014 ως το 2016 ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Κληρονομούμε μια απόκλιση 8 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. 8 δισεκατομμυρίων ευρώ… Αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε ο Φιλίπ, υπενθυμίζοντας ότι «το απερχόμενο (κυβερνητικό) σχήμα είχε δεσμευτεί το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ» το 2017, αλλά «το (Ελεγκτικό) Συνέδριο λέει ότι θα ανέλθει χωρίς αμφιβολία περί το 3,2%».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει «φέρει τη Γαλλία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το επίπεδο «ρεκόρ» του δημοσίου χρέους, το οποίο πλέον ανέρχεται στα «2,147 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή πάνω από 70.000 ανά εργαζόμενο».
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό στα παιδιά μας, δεν τους αξίζει να πληρώσουν όλο αυτό το χρέος», ανέφερε ο Εντουάρ Φιλίπ κάνοντας επίσης λόγο περί μιας απειλής «για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας» από αυτό το υψηλό δημόσιο χρέος.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είπε πως θέλει να «καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός σοβαρός, αξιόπιστος, σε ειλικρινή βάση» και δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα τιμήσει τη δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να «περιορίσει το έλλειμμα στο 3% αυτή τη χρονιά».
«Δεν θα το κάνουμε αυξάνοντας τους φόρους, θα το κάνουμε με μέτρα εξοικονόμησης» του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, πρόσθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Από την Τρίτη, «όταν κάνω την διακήρυξή μου για τη γενική πολιτική μας, και κατόπιν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου θα αποσαφηνίσω στο κοινοβούλιο τη στρατηγική μας για τη διόρθωση των δημοσιονομικών» της Γαλλίας, κατέληξε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442