Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Βερολίνο: Δίνουν αστυνομικοί πληροφορίες στον αρχηγό του ξενοφοβικού Pegida;

Βερολίνο: Δίνουν αστυνομικοί πληροφορίες στον αρχηγό του ξενοφοβικού Pegida;

Η επίθεση στο Βερολίνο έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για το αντιμεταναστευτικό μήνυμα του AfD και του παράλληλου κινήματος «εναντίον της ισλαμοποίησης», του Pegida. Όμως το γνωστότερο πρόσωπο του δεύτερου, ο περιβόητος Λουτς Μπάχμαν, έχει γίνει θέμα για κάτι άλλο: Μία ώρα μετά την επίθεση έγραψε στο Twitter πως ο «δράστης» ήταν Τυνήσιος. Το πρόβλημα είναι ότι η αστυνομία είπε δημόσια ότι καταζητείται Τυνήσιος την επόμενη ημέρα...

Η επίθεση στο Βερολίνο έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για το αντιμεταναστευτικό μήνυμα του AfD και του παράλληλου κινήματος «εναντίον της ισλαμοποίησης», του Pegida. Όμως το γνωστότερο πρόσωπο του δεύτερου, ο περιβόητος Λουτς Μπάχμαν, έχει γίνει θέμα για κάτι άλλο: Μία ώρα μετά την επίθεση έγραψε στο Twitter πως ο «δράστης» ήταν Τυνήσιος.

Το πρόβλημα είναι ότι η αστυνομία είπε δημόσια ότι καταζητείται Τυνήσιος την επόμενη ημέρα…

Στις 22:16 (ώρα Βερολίνου) της Δευτέρας, ο Λουτς Μπάχμαν έγραψε στο Twitter: «Εσωτερική πληροφόρηση από την αστυνομία του Βερολίνου: Ο δράστης είναι Τυνήσιος μουσουλμάνος. Το ότι αναλαμβάνει η γενική εισαγγελία την υπόθεση το επιβεβαιώνει».

Η επίθεση μετά βίας είχε κλείσει δύο ώρες. Εκείνη την ώρα, στα γερμανικά ΜΜΕ ασχολούνταν όλοι με τον πακιστανό νεαρό που τελικά εντοπίστηκε σε σχετικά κοντινή απόσταση και θεωρείτο -λανθασμένα- ο δράστης. Την ώρα της ανάρτησης του Μπάχμαν, η εκτίμηση ήταν πως ο δράστης ήταν εκείνος που είχε τεθεί υπό κράτηση.

Έπρεπε να έρθει το μεσημέρι της Τρίτης για να μιλήσει επίσημα η αστυνομία για Τυνήσιο, που είναι ο στόχος ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει, μέχρι και την Πέμπτη, η αστυνομία της Γερμανίας και των γειτονικών χωρών.

Οπότε, τα λογικά σενάρια είναι μόνο δύο: Είτε ο Μπάχμαν έχει φοβερό δαιμόνιο και έπεσε μέσα για εμπλοκή Τυνήσιου (έστω κι αν η αστυνομία ακόμη δεν έχει ξακαθαρίσει το ρόλο του στην επίθεση) τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση. Ίσως την έμπνευση να του την είχε δώσει η παρόμοια επίθεση στη Νίκαια (εκεί ο δράστης ήταν Τυνήσιος).

Είτε ο Μπάχμαν έλεγε την αλήθεια στο tweet του και έχει κάποιον πληροφιοροδότη στην αστυνομία του Βερολίνου, ο οποίος την πρώτη ώρα μετά την επίθεση του διαβίβασε στοιχείο που αφορούσε το κέντρο της έρευνας.

Ο ίδιος, σε μετέπειτα tweet του, φάνηκε να υπερηφανεύεται ως εξής για το ότι έπεσε μέσα: «Αρκούν μόνο οι σωστές διασυνδέσεις και ένας πληροφοριοδότης που έχει σιχαθεί πια τα ψέματα».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου που επικαλείται η FAZ, ο Βίνφριντ Βέντσελ, αρνήθηκε εμμέσως ότι ο Μπάχμαν έχει εσωτερική πληροφόρηση λέγοντας πως «είναι 100% σαφές: Η αστυνομία του Βερολίνου εντόπισε ενδείξεις για Τυνήσιο ύποπτο μόνο την Τρίτη». Ο εκπρόσωπος είπε πως περιορίζεται σε αυτό σχετικά με το tweet του Μπάχμαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο