Μαλαισία: Χιλιάδες στους δρόμους, ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού
Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαλαισία κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Κουάλα Λουμπούρ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ, ύποπτου για υπεξαίρεση χρημάτων. Η διαμαρτυρία κατά του Νατζίμπ Ραζάκ αφορά πρωτίστως το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που πλήττει την δημόσια επιχείρηση 1Malaysia Development Berhad.
Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαλαισία κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Κουάλα Λουμπούρ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ, ύποπτου για υπεξαίρεση χρημάτων.
Πρόκειται για νέες κινητοποιήσεις που επαναλαμβάνονται στην πρωτεύουσα 15 μήνες μετά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως στα τέλη Αυγούστου του 2015, έτσι και τώρα χιλιάδες Μαλαισιανοί ντυμένοι στα κίτρινα βγήκαν στους δρόμους, μετά το προσκλητήριο του κινήματος Μπερσίχ, ζητώντας την αποπομπή του πρωθυπουργού τους και την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη.
Η διαμαρτυρία κατά του Νατζίμπ Ραζάκ αφορά πρωτίστως το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που πλήττει την δημόσια επιχείρηση 1Malaysia Development Berhad (1MDB) που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2009. Σήμερα η εταιρία έχει χρέη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο Ραζάκ θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση σχεδόν 640 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ένταση μεγαλώνει εδώ και εβδομάδες στη Μαλαισία μετά τις απειλές των «κόκκινων πουκάμισων», υποστηρικτών της κυβέρνησης Ραζάκ, ότι θα επιτεθούν στα «κίτρινα πουκάμισα».
Μερικές ώρες πριν από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, οι Αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις ηγετικών στελεχών των δύο κινημάτων, με κίνδυνο να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Δυνάμεις καταστολής των ταραχών έχουν αναπτυχθεί στην Κουάλα Λουμπούρ. Οι διαδηλωτές σκόπευαν αρχικά να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την πλατεία Ανεξαρτησίας, την οποία όμως έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης.
«Θέλουμε μια καθαρή κυβέρνηση, θέλουμε ελεύθερες εκλογές» δήλωσε 38χρονος διαδηλωτής.
Το κίνημα Μπερσίχ είναι μια συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενώσεων που ζητεί εδώ και χρονιά μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Εδώ και δύο χρονιά, οι διαμαρτυρίες τους επικεντρώνονται κυρίως στο σκάνδαλο 1MDB.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Καύσιμα: «Άλμα» 20% στο ντίζελ και 8% στην αμόλυβδη – Ανήσυχοι οι καταναλωτές
- Μιλγουόκι Μπακς – Ιντιάνα Πέισερς 134-123: «Καθάρισε» ο κυρίαρχος Αντετοκούνμπο, αλλά αποχώρησε τραυματίας (vid)
- Μία γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από πακιστανικές οβίδες, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται
- Μεγάλη «μάχη» για το 5-8 της Super League: Πέντε ομάδες για τρεις θέσεις – Το πρόγραμμα στο φινάλε
- Από τη σύγκρουση στη συναίνεση: η φιλοσοφική διαδρομή του Γιούργκεν Χάμπερμας
- Μέση Ανατολή: Το ελληνικό «ράλι» αυξήσεων στο ράφι και πού θα κάτσει η «μπίλια»
- Ρωσία: Η Ουκρανία έπληξε τη Μόσχα με πάνω από 100 drones – Στις φλόγες αποθήκη πετρελαίου στα νότια της χώρας
- Ελισάβετ, Νταϊάνα, Κέιτ, Λετίθια και τα διαμαντένια πέπλα: Ποια φόρεσε το πιο ακριβό βασιλικό νυφικό όλων;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 16.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/davide-venturelli-lh0mqRUCrok-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442