Ντράγκι: Υπάρχει ακόμη ανάγκη νομισματικής στήριξης, πιθανή παράταση του QE
Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του QE, επανέλαβε ο Μ.Ντράγκι. Υπογράμμισε πως το QE θα συνεχιστεί ως το Μάρτιο 2017 ή και αργότερα, αν χρειαστεί, ωστόσο «σήμερα δεν συζητήθηκε επέκταση του». Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν, η ευρωζώνη δείχνει ανθεκτικότητα, ωστόσο είναι ακόμη αναγκαία η νομισματική στήριξη, όπως και η προώθηση μεταρρυθμίσεων και φιλικών στην ανάπτυξη δημοσιονομικών πολιτικών, τόνισε.
Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Διευκρίνισε ωστόσο πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε σήμερα το ενδεχόμενο επέκτασης του QE, ενώ αρνήθηκε ότι έγινε και οποιαδήποτε συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering).
«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού» ανέφερε.
Στις επίμονες ερωτήσεις περί επέκτασης του QE και των μέτρων στήριξης ο κ. Ντράγκι ανάφερε πως στις όποιες αποφάσεις θα συμβάλλουν οι νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019, ενώ σημείωσε ότι είναι απίθανο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων να τερματιστεί απότομα.
O ίδιος επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, προσθέτοντας, όμως, πως οι κίνδυνοι παραμένουν.
Υπάρχει ακόμη ανάγκη να διατηρηθεί η σημαντική νομισματική στήριξη, τόνισε ο Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει τα υπάρχοντα μέτρα νομισματικής στήριξης και επαναλαμβάνοντας πως εφόσον κριθεί απαραίτητο προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της.
Υπερασπιζόμενος της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Ντράγκι τόνισε ότι τα ληφθέντα μέτρα έχουν τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, περαιτέρω ενίσχυση του οποίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αύξησή του προβλέπεται και για το 2017 και το 2018.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά επανάλεβε ότι από μόνη της η ενισχυτική νομισματική πολιτική δεν αρκεί και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής δημοσιονομικών πολιτικών που να στηρίζουν την ανάπτυξη.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη», είπε και πρόσθεσε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί σε δράσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα.