Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Η απλή αναλογική προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας με την υιοθέτηση ενός συστήματος απλής και άδολης αναλογικής προβληματίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποτυπώθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, όπως φάνηκε, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος με σαφώς μικρότερο μπόνους από το ισχύον των 50 εδρών.

Η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας με την υιοθέτηση ενός συστήματος απλής και άδολης αναλογικής προβληματίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποτυπώθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, όπως φάνηκε, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος με σαφώς μικρότερο μπόνους από το ισχύον των 50 εδρών – ένα μπόνους 28 εδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν Τα Νέα, το κομματικό όργανο της Κουμουνδούρου εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για την περίπτωση που θα ισχύσει το σύστημα της απόλυτης απλής αναλογικής.

Και άκουσε την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που θέλει την εφαρμογή ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος με μπόνους 28 εδρών για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει από τις εκλογές.

Προϋπόθεση για διάθεση του μπόνους στο πρώτο κόμμα θα είναι η επίτευξη ενός ποσοστού γύρω στο 40% ή αλλιώς η χορήγησή του μπορεί να γίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει μεν μετά τις κάλπες, εφόσον όμως προεκλογικώς τα κόμματα που θα συνεργαστούν θα το έχουν δηλώσει.

«Αν ωστόσο κανείς δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, τότε με την τρίτη κατανομή πάμε απευθείας στην απλή αναλογική, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής με τις αξιακές του αντιλήψεις και αρχές» επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου.

Βεβαίως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό και δεδομένο αφού χθες στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια πρώτη συζήτηση παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Είναι σαφές ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και πιθανότατα και στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το διήμερο 25-26 Ιουνίου για να λάβει αποφάσεις. Αποφάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα στηριχθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που είχε παρουσιάσει η επιτροπή σοφών του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεσμικές αλλαγές στο κράτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο