Η Ελλάδα καταψήφισε την επέκταση των εσωτερικών ελέγχων στη Σένγκεν
Δήλωση με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της και εξηγεί την καταψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία για άλλο ένα εξάμηνο, κατέθεσε η Ελλάδα.
Δήλωση με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της και εξηγεί την καταψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία για άλλο ένα εξάμηνο, κατέθεσε η Ελλάδα.
Στη δήλωσή της η Αθήνα εκφράζει την απογοήτευσή της για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών δεν απεδείχθησαν επαρκή προκειμένου να αρθούν οι «σοβαρές ελλείψεις» (serious deficiencies) που είχαν διαπιστωθεί στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι με βάση την τελευταία έκθεση των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα έχουν εκπληρωθεί οι 43 από τις συνολικά 50 δράσεις που είχαν υποδειχθεί στην Ελλάδα. Σημειώνει δε ότι απομένουν μόλις 7 να γίνουν.
Στην απόφασή του πάντως το Συμβούλιο δίνει έμφαση σε δύο ζητήματα που δικαιολογούν την έγκριση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων. Αυτά είναι, πρώτον, η παραμονή στο ελληνικό έδαφος ανθρώπων που διαμένουν παράνομα και δεν έχουν καταγραφεί και, δεύτερον, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) – κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο δευτερογενών μετακινήσεων.
Η επιβολή των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων θα επιτραπεί α) στα χερσαία σύνορα Αυστρίας – Ουγγαρίας και Αυστρίας – Σλοβενίας, β) στα χερσαία σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, γ) στα χερσαία σύνορα Δανίας – Γερμανίας και στα φεριμπότ που συνδέουν τα λιμάνια της Δανίας με τη Γερμανία, δ) σε δύο περιοχές της Σουηδίας και ε) στα λιμάνια της Νορβηγίας που έχουν σύνδεση με Δανία, Γερμανία και Σουηδία.
Σημειωτέον ότι δήλωση με την οποία καταψηφίζει την απόφαση του Συμβουλίου κατέθεσε και η Σλοβενία, διαμαρτυρόμενη για την επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία. Επιπλέον, δεν έγινε δεκτό το αυστριακό αίτημα για επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Ιταλία.
Αγγελος Αλ. Αθανασόπουλος
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου
- Ο Ζήκος το… πιστεύει μετά το 3-0 από τη Βαγιεκάνο: «Η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί»
- Κορυφώνεται η μαζική έξοδος του Πάσχα – Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας, σε επιφυλακή το Λιμενικό
- Απολογείται ο καθηγητής μουσικής για την ασέλγεια στη 14χρονη μαθήτρια του
- Η Γκλόρια Στάινεμ στα 92 της: Οι γυναίκες είναι ίσως οι μόνες που γίνονται πιο ριζοσπαστικές με τα χρόνια
- Πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ο σκύλος; – Η δύναμη της όσφρησης
- Τα δεδομένα για «αιώνιο» ντέρμπι στα play offs: Οι πιθανότητες να παίξουν αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)
- Πάσχα: Τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής – Κατάνυξη, Επιτάφιοι και τοπικά δρώμενα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442