Στην ΕΕ φέρνει ο Κύρκος την εισβολή τούρκων υπαλλήλων σε ελληνικό μοναστήρι
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος το θέμα της εισβολής υπαλλήλων της τουρκικής κυβέρνησης στο ιστορικό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη Χάλκη της Κωνσταντινούπολης.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος το θέμα της εισβολής υπαλλήλων της τουρκικής κυβέρνησης στο ιστορικό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη Χάλκη της Κωνσταντινούπολης.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερωτησή του προς την Επιτροπή, θέτει θέμα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας και την προηγούμενη προσπάθεια της τουρκικής κυβένρησης να κατεδαφίσει τη μονή.
Ο κ. Κύρκος επισημαίνει ότι η ιστορική Μονή της Μεταμορφώσεως, που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία, χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα.
Η Μεταμόρφωση, γνωστή και ως «Μακάριος» ή Σκήτη του Μακαρίου, είναι ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη και είχε παραχωρηθεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα από τον 19ο αιώνα. Το Νοέμβριο του 2007, σημαντικό μέρος της Μονής κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου και η υπόθεση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Με την κινητοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απετράπη η πλήρης καταστροφή της μονής και η καταπάτηση του χώρου. Τώρα, οι τουρκικές υπηρεσίες επανέρχονται επικαλούμενες απόφαση του δικαστηρίου.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προς τις τουρκικές αρχές ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό ζήτημα της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την ελληνορθόδοξη κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της, σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 42 της Συνθήκης της Λωζάννης, που όσο παραμένει άλυτο συνιστά σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.
Γ.Μ.
Διαβάστε επίσης:
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνελήφθη 38χρονος για βιασμό 14χρονης στο Παλαιό Φάληρο – Πώς παρέσυρε την ανήλικη μέσα από τα social media
- Στον Εισαγγελέα Χανίων ο Πολωνός που συνελήφθη για κατασκοπεία στη Σούδα – Τα τρία τελευταία χρόνια έμενε στην περιοχή
- ΒΗΜΑGAZINO: Τα υπερ-αεροπλανοφόρα επιστρέφουν – Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Συνεχίζει τον εμπαιγμό ο Μαρινάκης, ούτε τώρα βλέπει κρατική εμπλοκή στις υποκλοπές – «Σε ποια χώρα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος» ρωτά ο Μάντζος
- Ολυμπιακός: Η ενημέρωση για τους οπαδούς που θα βρεθούν στο Παγκρήτιο
- Υδρογονάνθρακες: Kυρώθηκε η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας με Chevron & HELLENiQ Energy
- To πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, λέει ο Πιερρακάκης
- «Perfect» – Η καυτή, λεσβιακή ταινία με την Τζούλια Φοξ φέρνει έναν αέρα δράματος και σεξ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442