Μετά τις 18 Ιανουαρίου η αξιολόγηση, στόχος να κλείσει το Φεβρουάριο
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει την εβδομάδα μετά τις 18 Ιανουαρίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο Φεβρουάριο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις ως προς το γενικό περίγραμμα του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, αλλά αμφιβάλλουν για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει την εβδομάδα μετά τις 18 Ιανουαρίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο Φεβρουάριο, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Η αποστολή της πρώτης αξιολόγησης πρόκειται να ξεκινήσει την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Ιανουαρίου. Στην πράξη, θα μπορούσε ίσως να είναι λίγο αργότερα» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η αποστολή της αξιολόγησης θα ξεκινήσει αργότερα εντός του Ιανουαρίου αλλά δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία.
Ένα από τα αγκάθια της πρώτης αξιολόγησης είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με το Reuters, oι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιρρήσεις ως προς το γενικό περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρεία αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνει; Πρέπει να πάρουμε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να πούμε» δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να επείγει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων και για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα στενεύει.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε τόκους το Φεβρουάριο, περίπου 470 εκατομμύρια εκ των οποίων θα είναι για τα δάνεια του EFSF και τα υπόλοιπα σε άλλα ομόλογα, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ανάσες» στο εμπόριο: Ποιοι κέρδισαν στη μάχη του εορταστικού τζίρου
- Ουκρανία: «Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν…» – Τα βασικά συμπεράσματα από τη συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι
- «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν»: Το νέο έργο του Ανέστη Αζά, στο Θέατρο Προσκήνιο
- Νεκρός εντοπίστηκε ένας εκ των τεσσάρων αγνοουμένων μεταναστών στη Σάμο
- Αρκάς: Η καλημέρα της τελευταίας εβδομάδας του χρόνου
- Η Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση παύει να προβάλλεται, αγρότες που δεν υποκύπτουν διαβάλλονται, το Μαξίμου άρχισε να πανικοβάλλεται
- Μείνε fit και στις γιορτές: Η προπόνηση που κάνει τη διαφορά
- Τραγωδία στην Ινδονησία: 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442