Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ισχυρό Ελ Νίνιο φέρνει ξηρασίες και πλημμύρες

Ισχυρό Ελ Νίνιο φέρνει ξηρασίες και πλημμύρες

Το φετινό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό είναι το χειρότερο των τελευταίων 15 ετών, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), προειδοποιώντας ότι οι ξηρασίες και πλημμύρες έχουν ήδη αρχίσει σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Το φετινό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό είναι το χειρότερο των τελευταίων 15 ετών, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), προειδοποιώντας ότι οι ξηρασίες και πλημμύρες έχουν ήδη αρχίσει σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Το Ελ Νίνιο ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού στην περιοχή του ισημερινού, ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Η εξάτμιση των θερμών υδάτων προκαλεί συνήθως καταρρακτώδεις βροχές στα δυτικά της Νοτίου Αμερικής, ενώ άλλες περιοχές όπως η Αυστραλία και η Ινδία γίνονται ξηρότερες.

Τους τελευταίους μήνες, η ξηρασία που έφερε το Ελ Νίνιο οδήγησαν στις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ινδονησίας.

Και την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι το Ελ Νίνιο θα επιδεινώσει την έλλειψη τροφίμων σε χώρες που αντιμετωπίζουν ξηρασία όπως το Σουδάν, η Ερυθραία και το Τζιμπουτί, αλλά και σε χώρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμυρών όπως η Κένια, η Σομαλία και η Ουγκάντα.

«Σοβαρές ξηρασίες και πλημμύρες που εκδηλώνονται σε ολόκληρη την τροπική και υποτροπική ζώνη φέρουν τα ίχνη του Ελ Νίνιο, το οποίο είναι το ισχυρότερο των τελευταίων 15 ετών» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό.

Οι μέσες θερμοκρασίες τριμήνου στα νερά του ανατολικού-κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού «θα ξεπεράσουν τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, καθιστώντας το φετινό Ελ Νίνιο μεταξύ των τριών ισχυρότερων από το 1950» αναφέρει ο WMO.

Το Ελ Νίνιο συνήθως κορυφώνεται το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, μπορεί όμως να παραταθεί στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Ο Ζαρό τόνισε ακόμα ότι Ελ Νίνιο δεν αποκλείεται να αλληλεπιδρά με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να «μεταβάλλουν το ένα το άλλο με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Ακόμα και πριν από την έναρξη αυτού του Ελ Νίνιο, οι παγκόσμιες μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες είχαν ανέβει σε νέο ρεκόρ. Το Ελ Νίνιο ανεβάζει περαιτέρω το θερμοστάτη» είπε.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο