Moody’s: Πιστωτικά θετική η παραίτηση Τσίπρα
Σε πλήρη μεταστροφή θέσης σχετικά με την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μέσα σε λίγα 24ωρα. Αν και μετά το διάγγελμα Τσίπρα στις 20 Αυγούστου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφασή του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος, με νέα έκθεσή του ο οίκος λαμβάνει αποστάσεις από την αρχική του θέση και χαρακτηρίζει την παραίτηση Τσίπρα πιστωτικά θετική.
Σε πλήρη μεταστροφή θέσης σχετικά με την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μέσα σε λίγα 24ωρα.
Αν και μετά το διάγγελμα Τσίπρα στις 20 Αυγούστου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφασή του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος και ενδεχομένως, να θέσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις των προγραμματισμένων δόσεων σε κίνδυνο, με νέα έκθεσή του ο οίκος λαμβάνει αποστάσεις από την αρχική του θέση.
Σε νέα ανάλυση η Moody’s σημειώνει πως η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι πιστωτικά θετική για την Ελλάδα καθώς προσφέρει την δυνατότητα μιας νέας και πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτιώσει τις προοπτικές εφαρμογής του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, μειώνοντας τους κινδύνους για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση.
«Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, λίγες είναι οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από την παρούσα», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πιθανότατα θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Πάντως, η Moody’s αναφέρει πως η παραίτηση του Τσίπρα δημιουργεί ένα πολιτικό κενό που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.
Τέλος, αναφέρει πως η επίπτωση των πρόωρων εκλογών στην χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι περιορισμένη, δεδομένου πως από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2015, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Έρευνα στην Τουρκία για τα στημένα παιχνίδια – Συνελήφθησαν παίκτες των Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442