Ο ΟΗΕ καλείται να κυρώσει τη συμφωνία με το Ιράν
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πηγαίνει το προσχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει το πλαίσιο της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα: Το προσχέδιο δίνει τη βάση για σχετικά γρήγορη άρση κυρώσεων (μέχρι το τέλος του χρόνου) με ισχυρό μηχανισμό επαναφοράς τους αν κριθεί ότι η Τεχεράνη αθετεί τη συμφωνία.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πηγαίνει το προσχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει το πλαίσιο της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα: Το προσχέδιο δίνει τη βάση για σχετικά γρήγορη άρση κυρώσεων (μέχρι το τέλος του χρόνου) με ισχυρό μηχανισμό επαναφοράς τους αν κριθεί ότι η Τεχεράνη αθετεί τη συμφωνία.
Το προσχέδιο έχει συνταχθεί από την πλευρά των ΗΠΑ και αναμένεται να κυρωθεί. Η ψηφοφορία θα γίνει, κατ’ εξαίρεση, το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ώστε να έχει κυρωθεί πριν ξεκινήσει η σχετική συζήτηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες το απόγευμα.
Το ψήφισμα είναι το πρώτο κείμενο που δίνει σάρκα και οστά στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από μακρόσυρτες και δύσκολες διαπραγματεύσεις οι Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία -οι πέντε με δικαίωμα βέτο στο ΣΑ- και η Γερμανία). Καθώς οι δυνάμεις με δικαίωμα βέτο κατέληξαν στη συμφωνία και τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη αυτήν την περίοδο δεν έχουν εκφράσει ενστάσεις, το ψήφισμα αναμένεται να κυρωθεί χωρίς πρόβλημα.
Στο ψήφισμα προβλέπεται η περιστολή του ιρανικού προγράμματος την επόμενη δεκαετία σε αντάλλαγμα με άρση κυρώσεων που θα μπορούσε να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ιρανική οικονομία.
Ορισμένες από τις βαρύτερες οικονομικές κυρώσεις, όπως εκείνες που σχετίζονται με την ενέργεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενδέχεται να αρθούν ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ωστόσο, έχει συμφωνηθεί -και θα κατέχει κεντρική θέση στο ψήφισμα- μηχανισμός άμεσης επαναφοράς κυρώσεων (σε διάστημα ελάχιστων μηνών) στην περίπτωση που κριθεί ότι η Τεχεράνη αθετεί βήματα που έχουν συμφωνήθεί.
Ο μηχανισμός θα υπάρχει για δέκα χρόνια και, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press, υπάρχει η πρόθεση να ανανεωθεί για επιπλέον πέντε χρόνια μετά τη δεκαετία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μια κρυφή λεπτομέρεια σε πορτρέτο της Άννα Μπολέυν ήταν «διάψευση κατηγοριών για μαγεία», λένε ιστορικοί
- Το «μυστικό» πίσω από το πρώτο ραντεβού
- Τσίπρας: «Ξέρω από που προέρχομαι, ξέρω που θέλω να πάμε – Ανάμεσα στη ζωή και την επιβίωση επιλέγω τη ζωή
- Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις μελλοντικές επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων – Σχέδια για έναν νέο παγκόσμιο χάρτη
- Μιλάνο – Κορτίνα 2026: 450 κιλά ζυμαρικά και 3.000 αυγά την ημέρα
- «Καυτές» δικογραφίες προ των πυλών της Βουλής
- Με δύο ταχύτητες η τεχνητή νοημοσύνη
- Τι σκέφτεται ο ρωσικός λαός για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ζητάει τη χρήση πυραύλων Ορέσνικ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)








































![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442