Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δίκη ΧΑ: Να μην παραστούν τα θύματα ως πολιτική αγωγή προτείνει η εισαγγελέας

Δίκη ΧΑ: Να μην παραστούν τα θύματα ως πολιτική αγωγή προτείνει η εισαγγελέας

Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της υπεράσπισης για τη μη παράσταση πολιτικής αγωγής από τα θύματα σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε η εισαγγελέας έδρας από τους δικαστές. Αίτημα προς το δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται προς το δικαστήριο όσοι εκ των κατηγορουμένων υπόκεινται σε κατ' οίκον περιορισμό προτίθεται να υποβάλει η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής Μαρία Λεπενιώτη.

Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της υπεράσπισης για τη μη παράσταση πολιτικής αγωγής από τα θύματα σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε η εισαγγελέας έδρας από τους δικαστές. Αίτημα προς το δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται προς το δικαστήριο όσοι εκ των κατηγορουμένων υπόκεινται σε κατ’ οίκον περιορισμό προτίθεται να υποβάλει η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής Μαρία Λεπενιώτη.

Έτσι, χωρίς την παρουσία πολιτικής αγωγής απέναντί της ενδέχεται να βρίσκεται η -κατά τη δικογραφία- ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας έδρας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε από τους δικαστές να κάνουν δεκτές τις ενστάσεις της υπεράσπισης σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δικαιούνται να παρασταθούν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, τα θύματα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ και οι Αιγύπτιοι ψαράδες, και μόνον σε βάρος των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες ενέργειες.

Όπως είπε η κ. Οικονόμου, αποδεχόμενη τις αιτιάσεις της υπεράσπισης, το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προστατεύει αποκλειστικά τη δημόσια τάξη ως αυτοτελές και αυτοδύναμο αγαθό και όχι αγαθά ιδιωτικών συμφερόντων και ιδιωτών.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου -οπότε και θα αποφανθούν οι εφέτες για το θέμα της πολιτικής αγωγής- είναι στις 22 Ιουνίου, στις 9.00 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου ανέφερε ότι θα ζητήσει να υπάρξει η «εξαίρεση» της μετακίνησης προς το δικαστήριο ως προς την ποινή του κατ’ οίκον περιορισμού. Η παρέμβαση της προέδρου αφορά και ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η Ελένη Ζαρούλια.

Τη θέση του Νίκου Μιχαλολιάκου διαχώρισε ο συνήγορος του, Τάκης Μιχαλόλιας, τονίζοντας ότι ο εντολέας του θα αποστείλει προσωπικά, όποτε εκείνος κρίνει, σχετική αίτηση προς το δικαστικό συμβούλιο. «Δεν πρόκειται μόνον για τον δικό σας πελάτη, αλλά και για άλλους κατηγορούμενους», ανταπάντησε η κ. Λεπενιώτη.

Η μάχη των ενστάσεων μονοπωλεί πάντως και τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθώς συνήγοροι υπεράσπισης ξιφουλκούν με επιχειρήματα για την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής.

Χαρακτηριστική ήταν η ένσταση που υπέβαλε ο Μάνος Σταύρου, συνήγορος του κατηγορουμένου Χρήστου Στεργιόπουλου, εκ των αυτουργών της δολοφονίας του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν, βάσει της οποίας αν κάποιος μπορεί να δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής είναι οι γονείς του άτυχου θύματος, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί στην παρούσα διαδικασία.

Τον λόγο για τον ίδιο κατηγορούμενο έλαβε και ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, ο οποίος επισήμανε ότι ο εντολέας του έχει ήδη καταδικασθεί από το Μεικτό Ορκωτό της Αθήνας για το έγκλημα που διέπραξε, ενώ επιχείρησε να αποσυνδέσει την πράξη του από τη δράση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να αποδομήσει τη σχετική με την εγκληματική οργάνωση κατηγορία. «Δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη δίκη παρίστανται μόλις 18 κατηγορούμενοι εκ των 68, με τα ηχηρά ονόματα της δίκης να απουσιάζουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο