Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προοπτική ένταξης ζητά η Ουκρανία από την ΕΕ

Προοπτική ένταξης ζητά η Ουκρανία από την ΕΕ

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τους «28» να τη διαβεβαίωσουν ότι έχει προοπτικές να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα. Η συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης της ΕΕ με το Κίεβο τίθεται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, και η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει σε κινήσεις όπως άρση της υποχρέωσης βίζα για ουκρανούς υπηκόους. Παράλληλα, η ουκρανική Βουλή ανέστειλε, όπως αναμενόταν, την αμυντική της συνεργασία με τη Μόσχα.

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τους «28» να τη διαβεβαίωσουν ότι έχει προοπτικές να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Παράλληλα, η ουκρανική Βουλή ανέστειλε, όπως αναμενόταν, την αμυντική της συνεργασία με τη Μόσχα.

Η συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης της ΕΕ με το Κίεβο τίθεται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, και η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει σε κινήσεις όπως άρση της υποχρέωσης βίζα για ουκρανούς υπηκόους.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ανέφερεται σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη ότι το Κίεβο «θέλει απτές διαβεβαιώσεις στη Ρίγα ότι η Ουκρανία είναι κατάλληλη υποψήφια για μελλοντική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχει την πιθανότητα να πάρει το καθεστώς υποψήφιου μέλους στο μέλλον».

«Θέλουμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ» είπε χαρακτηριστικά ο Κλίμκο στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στη γερμανική Welt.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης πως η Ουκρανία περιμένει επίσης δέσμευση από τους «28» ότι τον επόμενο χρόνο, μαζί με την εφαρμογή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης, θα αρθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζα για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν.

Παράλληλα, την Πέμπτη η ουκρανική Βουλή ψήφισε την αναστολή της αμυντικής συνεργασίας με την Ρωσία, σε μία αναμενόμενη κίνηση με φόντο τη ραγδαία επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις.

Η ουκρανική σχέση με την ΕΕ και η απομάκρυνση από τη ζώνη επιρροής της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει την σημερινή κρίση. Η Μόσχα υπολόγιζε ότι η Ουκρανία θα έμπαινε στην «Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση», με τη Λευκορωσία και την Αρμενία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024